Drikke til kveite med hvitvinsaus
Kveiten er mild på smak, det er saus og tilberedning som styrer drikkevalget.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Kveite er mild på smak
Milde råvarer og forsiktig varmebehandling setter lite preg på maten. Kveite og annen hvit fisk, som piggvar, breiflabb, steinbit og torsk, er milde på smak og serveres ofte med sauser laget av mye fett fra smør eller fløte.
Aromaene i retten kommer først og fremst fra slike sauser, slik som beurre blanc eller klassisk hvitvinsaus med fløte. Annet tilbehør er gjerne dampede eller rå grønnsaker som også er milde, uten sterke aromaer. Totalt sett blir mild rett med dempede aromaer og litt salt.
Kveite og piggvar egner seg godt på grillen, hel eller i skiver. Det gir mer intensitet i smaksbildet.
Polkokkens oppskriftBakt kveite med trøffeltang og vongole
Hva er godt å drikke til kveite?
For å fremheve den milde fisken trenger heller ikke drikken mye aroma, men den kan gjerne ha mye friskhet. Når også tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge drikke til.
Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. Friske ikke-aromatiske hvitviner, som for eksempel chablis, fremhever fisken, mens de som har ligget litt på fat og gjærrester, som vin fra Burgund, fremhever sausen. Stekeskorpe på fisken gir rom for mer fatpreg i vinen.
Rødvin kan ofte bli for dominerende, men velg i så fall en med god friskhet og uten for mye tannin. Stekt kveite og tilbehør som rødvinssaus, linser og sopp gjør retten mer rødvinsvennlig.
Drikke til kveite med hvitvinsaus
Hvitvin
Til kveite med hvitvinsaus er det best med en vin som fremhever sausen.
- Chablis, gjerne premier cru-kvalitet, fra Burgund i Frankrike
- Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet eller Saint Aubin fra Burgund i Frankrike
- Vin på druen assyrtiko fra Hellas
- Hvite viner fra Dâo og Douro i Portugal med bermepreg
- Vin på druen grüner veltliner fra Østerrike
Øl og sider
Mange øl blir for bitre til kveiten, men en mild og dempet hveteøl eller saison fungerer godt. Det har en fin, skummende og rensende munnfølelse.
- Saison / farmhouse ale
- Hveteøl
- Fruktig sider fra Norge
Rødvin
Rødvin til kveite kan bli for dominerende, men en fruktig og saftig rødvin kan være godt til. Tenk på tilbehøret, rødvinsaus gjør kombinasjonen lettere.
- Vin på druen pinot noir
- Vin på druen gamay fra Beaujolais, Frankrike
Alkoholfritt
- Alkoholfri musserende
- Frisk, norsk eplemost
- Lyst alkoholfritt øl, som lys lager eller pils
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: