Lutefisk med bacon og ertepuré
Lutefisken serveres med mye forskjellig tilbehør. Polkokken liker best ertepuré av friske, frosne erter og bacon selvfølgelig.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Lutefisk er for mange en viktig del av førjulstradisjonene og spises med mye forskjellig tilbehør, men det vanligste foruten nykokte poteter og sprøstekt bacon er sirup, lefse, hvit saus, brunost, sennep, sennepssaus, ribbefett, gulrøtter, kålrotstappe, gul eller grønn ertestuing eller ertepuré av friske, frosne erter - slik polkokken vår anbefaler.
Bruker du mye søtt tilbehør som sennep, sirup og brunost, så har dette innvirkning på vinvalget.
Les ogsåDrikke til lutefisk
Lutefisk med bacon og ertepuré
Porsjoner: 8
Lutefisk
- 4-500 g per person lutefisk
- 20-30 g per stykke salt
Sett ovnen på 210 grader. Salt lutefisken 1 time før den går i ovnen. Skyll av resten av saltet og tørk fisken med papir. Legg fisken på et brett og dekk brettet med folie. Dampes i ovnen ca 25-30 minutter.
Ertepuré
- 700 g frosne erter
- 2 dl fløte
- 200 g smør
- etter smak salt og pepper
- 1 liter kokende vann
Kok opp vann og ha i erter. La de koke ca 3-4 minutter før vannet siles av. Tilsett erter og smør og kjør opp med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Denne kan lages mens lutefisken dampes, og kan fint varmes opp igjen. Ikke la den stå for lenge på varmen.
Baconsmør
- 300 g bacon i terninger
- 300 g meierismør
Stek bacon i smøret til det blir gyllent. Dette tar ca 15-20 minutter.
Kokte mandelpoteter
- 2 kg mandelpotet
- 3 liter vann
Skrell potetene og legg de i vann. Hell av vannet ha på ca 3 liter rent vann og litt salt. Kok potetene i ca 15-20 min. Følg med på dem. Sil av kokevannet før de begynner å smuldre.
Sist oppdatert: