Ribbe med rødkål

Svineribbe er julens mest populære rett, men det store samtaleemnet er om svoren på juleribba blir like sprø i år som i fjor. Polkokken gir deg tipsene.

Tallerken med ribbe, pølser, rødkål og medisterkaker på et bord ed julepynt.
Foto: Tommy Andresen

Beregn ca, 300 g ribbe per person. Skal du servere medisterkaker og julepølse til kan du redusere til 250 g per person. Vil du ha nok ribbe til at du også kan servere kald ribbe til julefrokost, beregn ca. 450 g per porsjon.

Rester av ribbe kan også brukes til bao buns med asiatisk ribbe.

Les ogsåDrikke til ribbe

Tallerken med ribbe, pølser, rødkål og medisterkaker på et bord ed julepynt.

Ribbe med rødkål

Porsjoner: 8

Svineribbe med sprø svor

  • 1 stk, ca 2,5 til 3 kg ribbe
  • 1 stk, renset i hele fedd hvitløk
  • 3 stk, skrelt og grovkuttet gulrot
  • 2 stk, skrelt og grovkuttet gul løk
  • 2 liter vann
  • salt og pepper
  • 3 ss soyasaus
  • 1 hel stjerneanis
  • 1 kanelstang

Dagen før steking

Hvis du ikke bruker ferdigkrydret ribbe, må denne saltes og pepres minst 12-24 timer før steking. Begynn med å rute opp svoren hvis ikke det er gjort. Kjøper du ferdig rutet er det uansett lurt å sørge for at rutene er kuttet helt ned i fettet. Bruk en skarp kniv. Gni inn med salt og pepper og sett kjølig. Svoren kan godt stå udekket over natten i kjøleskapet.

Dagen du skal steke

Forvarm ovnen på 180 grader. Hell 1 liter vann i en langpanne og legg ribben i formen med svorsiden ned. Dekk den med aluminiumsfolie og la den dampe ca 1 time.

Ta ut ribben og folien. Ta ribben ut av langpannen, og legg grønnsakene oppi. Legg ribben over med svorsiden opp. Bruk evt litt sammenkrøllet folie under kjøttet for å bygge den opp i midten. Det er viktig for at fettet skal renne av og svoren skal kunne bli sprø.

Stek ribben videre 1-1,5 timer til, og etterfyll med vann etter hvert som det blir tørt. Bruk mer vann om det fordamper. Det er vikitg for at du skal å nok saus. Siste halvtime skrus temperaturen opp til 230-240 grader for at svoren skal puffe. Følg med og pass på at det ikke brenner seg. Legg i så fall litt folie over de svorbitene som er ferdig poppet.

Sil av kraft/sjy og la ribben hvile minst 30 min før servering.

Sjysausen

Sjysausen siles. Ta så bort det øverste fettlaget med en øse. Fettet kan brukes til mye forskjellig om du ikke ønsker å kaste det. Det er for eksempel godt å ha noe av det i rødkålen. Press gjerne grønnsakene gjennom en sil med en øse. Dette jevner sausen litt, og den får ekstra god sødme fra grønnsakene. Kok inn sausen til du syns den får en go smak. Tilsett litt Maisenna eller lag en jevning av 2 ss hvetemel og ribbefett som brunes i panna under omrøring før det kokes opp med sausen. Vil du ha mer salt og farge på sausen tilsetter du litt soyasaus. Her kan du også leke deg litt med julekrydder om du vil. Kok da sausen med en stjerneanis og en kanelstang mot slutten før de tas ut.

Rødkål

  • 1 liten, finsnittet rødkål
  • 1 glass, ca 200 g fikensyltetøy
  • 2 dl rødvinseddik
  • 2 stk, finsnittet rødløk
  • 75 g sukker
  • 3 dl rødvin
  • 3 stjerneanis
  • 2 kanelstang
  • 8 kapsler kardemomme
  • 100 g smør
  • litt ribbefett
  • salt

Bruk en romslig kjele. Stek rødløk i smør til den faller litt sammen. Ha i rødkålen og la den frese på medium høy varme til den faller sammen. Ha i alle ingrediensene utenom ribbefettet. La det koke opp, før varmen skrus ned. La det småkoke på svak varme med lokk ca 1-1,5 timer. Plukk ut alle krydderne og smak til med eddik, sukker, salt og ribbefett. Tilsett evt noe mer væske underveis om den blir for tørr.

Tips! Rødkålen kan lages flere dager i forveien.

Kokte mandelpoteter

  • 2 kg mandelpotet
  • 3 liter vann

Skrell potetene og legg de i vann. Skyll av vannet ha på ca 3 liter rent vann. Kok potetene i ca 15-20 min. Følg med på dem. Sil av kokevannet før de begynner å smuldre.

Server litt av alt på fat eller tallerken, og ta med julepølse eller medisterkaker om dere vil (ca 80-100 g per person). Stekte båter med epler og svisker er også godt tilbehør. De kan stekes i ribbefett eller smør.

Mer om ribbe