Drikke til ribbe
Sødmefullt tilbehør til juleribba eller svinesteika smaker godt sammen med fruktige smaker i glasset.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Ribbemiddagen er fet og sødmefull
Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.
Polkokkens oppskriftRibbe med rødkål, surkål og grove medisterkaker
Hva er godt å drikke til ribbe?
Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge.
Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.
Drikketips til ribbe
Hvitvin
Hvis du velger hvitvin til ribbe, velg vinstilen saftig og frisk
- Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland eller Alsace i Frankrike
- Vin på druen chenin blanc, Sør-Afrika eller Loire i Frankrike
Rødvin
Hvis du velger rødvin til ribbe, velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert
- Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
- Vin fra Bekaa-dalen i Libanon
- Vin på druen pinot noir fra California
Øl og sider
Juleøl til ribbe er en klassiker, men lysere øl eller sider er også gode valg.
- Kellerbier eller tjekkisk pils
- Lyst klosterøl
- Lyst juleøl fra Norge
- Håndverkssider fra Norge eller England
Alkoholfritt
I våre landsdekkende ribbesmakinger har alkoholfri sider vært det overraskende førstevalget til ribbe. Prøv det gjerne selv.
- Alkoholfri håndverkssider fra Norge
- Eplemost fra Norge
- Lyst juleøl
Brennevin
Det må ikke være akevitt til ribbe selv om det er vår tradisjon. For de utforskende kan fruktbrennevin som calvados være et alternativ.
- Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
- Eplebrennevin fra Norge eller Calvados i Frankrike
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: