Drikke til ribbe

Sødmefullt tilbehør til juleribba eller svinesteika smaker godt sammen med fruktige smaker i glasset.

Tallerken med ribbe, pølser, rødkål og medisterkaker på et bord ed julepynt.
Foto: Tommy Andresen

Ribbemiddagen er fet og sødmefull

Det er mange forskjellige smaker og aromaer på en ribbetallerken; karamelliserte stekearomaer fra svor og saus, og krydder i medisterkaker og surkål. Annet tilbehør er gjerne tørket, bakt eller syltet frukt. Svinekjøttet i seg selv har en del fett, men det er sødmen fra tilbehøret som påvirker drikkevalget mest.

Polkokkens oppskriftRibbe med rødkål, surkål og grove medisterkaker

Tallerken med ribbe, pølser, rødkål og medisterkaker på et bord ed julepynt.

Hva er godt å drikke til ribbe?

Sødmen fra rødkål, surkål, svisker og epler kan få vinen til å virke syrligere og skrinnere til juleribba. Derfor er tydelig fruktighet i drikken en god huskeregel for å finne godt ribbefølge.

Til den fete maten er det ekstra godt og livlig med en del syrlighet i drikken. Det er lettere å få til gode kombinasjoner med hvitvin eller øl, enn med rødvin. Men ingen regler uten unntak.

Drikketips til ribbe

Hvitvin

Hvis du velger hvitvin til ribbe, velg vinstilen saftig og frisk

  • Vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland eller Alsace i Frankrike
  • Vin på druen chenin blanc, Sør-Afrika eller Loire i Frankrike

Rødvin

Hvis du velger rødvin til ribbe, velg vinstilene fyldig og saftig eller utviklet og nyansert

  • Vin med lang tid på fat, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Vin fra Bekaa-dalen i Libanon
  • Vin på druen pinot noir fra California

Øl og sider

Juleøl til ribbe er en klassiker, men lysere øl eller sider er også gode valg.

  • Kellerbier eller tjekkisk pils
  • Lyst klosterøl
  • Lyst juleøl fra Norge
  • Håndverkssider fra Norge eller England

Alkoholfritt

I våre landsdekkende ribbesmakinger har alkoholfri sider vært det overraskende førstevalget til ribbe. Prøv det gjerne selv.

  • Alkoholfri håndverkssider fra Norge
  • Eplemost fra Norge
  • Lyst juleøl

Brennevin

Det må ikke være akevitt til ribbe selv om det er vår tradisjon. For de utforskende kan fruktbrennevin som calvados være et alternativ.

  • Lysebrun karvepreget akevitt, Norge
  • Eplebrennevin fra Norge eller Calvados i Frankrike
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om jul