Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara er en italiensk klassiker laget av få, men gode råvarer. En rask, kremet og smakfull favoritt til både hverdag og helg.

Spaghetti carbonara med guanciale.
Foto: Getty Images

Det finnes mange ulike oppskrifter på carbonara, og hvor noen har i fløte. Fløte i carbonara er som å spytte på romersk matkultur (ifølge italienerne), det kan riktignok virke som om det er fløte i retten når du smaker en skikkelig carbonara, men hemmeligheten ligger i å lage en emulsjon med egg, ost og pastavann.

Originalen inneholder guanciale, som er speket svinekjake, og den salte og harde osten pecorino romano. Begge kan være vanskelig å få tak på i vanlig matbutikk, og bacon og parmesan kan brukes som erstatning. Men ikke si til italienerne at vi har sagt det!

Les ogsåDrikke til pasta carbonara

Tallerken med pasta carbonara.

Spaghetti carbonara

Porsjoner: 4

  • 200 g guanciale (speket svinekjake), evt. pancetta eller tørrsaltet bacon
  • 100 g pecorino, evt. parmesan eller en blanding av de to
  • 4 stk egg
  • olivenolje
  • 400 g spaghetti
  • salt
  • pepper

Skjær guanciale i små biter og stek de gylne i en stekepanne med en litt olivenolje. Sett pannen til side så lenge. Visp egg og ost godt sammen i en bolle til blandingen blir litt luftig. Ha i godt med kvernet pepper.

OBS! Både ost, guanciale og pastavann er salt, så vent med salt til du smaker til helt til slutt.

Kok pastaen i godt saltet vann (bruk cirka 1 ss salt per liter, smak på vannet) etter anvisning på pakken. Ta vare på cirka 1 ½ dl av kokevannet når du heller pastaen over i et dørslag.

Gi pannen med guanciale en rask oppvarming før du slår av varmen og heller all pastaen over i pannen.

Tilsett eggeblandingen og spe med litt av kokevannet mens du blander alt godt sammen. Sausen skal bli tykk, glatt og glinsende, men ikke kornete (eggerøre). Krydre med kvernet sort pepper og salt hvis nødvendig. Dryss over pecorino eller parmesan.

Polkokkens pastaoppskrifter