Tilbake
Drikke til mat Råvare Fisk

Drikke til stekt torsk med soyasmør

Med et spekter av dype, brune aromaer så er det fint å sette drikke til som gjør kombinasjonen sømløs, hvor maten og drikken forsterker hverandre
torsk-soyasmor-av.jpg
Foto: Tommy Andresen

Denne fiskeretten har et spekter av dype, brune aromaer som går fra brent blomkål og karamellisert stekeskorpe til tett, mørk soyasaus.

Tilbehøret og tilberedningen gjør retten ganske smaksrik, og for at ikke maten skal dominere for mye, kan det lønne seg å velge drikke som har en del fylde og konsentrasjon.

Les også våre drikketips til ulike retter med skrei og torsk

Øl

Retten gjenspeiler aromaene i maltpregede øl. Prøv en god pilsner hvis du vil ha en leskende kombinasjon. Bokkøl er et godt valg hvis du er ute etter det rike og litt sødmefulle uttrykket.

En brown ale er mer nyansert, og en Kellerbier gir supre aromakombinasjoner. Eller hva med et klassisk mørkt juleøl?

Vin

Torsk og rødvin hører sammen vil mange si, og hvis tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge vin. Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten.

Musserende og hvitvin

Gode vinvalgkan være vin med aromaer som gjenspeiles i retten, det finner du i musserende med et tydelig autolysepreg eller hvitvin med fat- og bermepreg. Vinen må også ha god friskhet for å "rense opp" i rik og kremet munnfølelse.

Autolysepreget musserende finner du i champagne, men også i cava og engelsk musserende, se etter beskrivelser av nøtt, krydder, kjeks og gjærbakst i vinens beskrivelse.

Fat- og bermepreget chardonnay eller chenin blanc er også gode valg, disse vinene finner du gjerne i vinstilen krydret og fruktig.

Rødvin

Av rødvin er det mye som kan fungere, men styr unna viner med altfor fersk fruktighet og mye tannin. En pinot noir fra California eller Tyskland, eventuelt en cru Beaujolais fra Morgon eller Moulin-à-Vent kan passe til denne retten.

torsk-soyasmor-full.jpg

Stekt torskefilet med blomkål, rødbet og soyasmør

(nok til 4 personer) 

700–800 g torskeloin
250 g smør
2 fedd hvitløk, knust
1 fedd hvitløk, finhakket
1 kvast timian
6 ss soyasaus
4 sjalottløk, finhakket
1 bunt gressløk, finhakket
litt olivenolje
2 ss rødvinseddik eller øleddik 
salt og pepper
35 g mandelflak
1 liten rå rødbet, skrelt og kuttet i tynne strimler
3 ss solsik
keolje
1 sitron

Blomkålpuré

(nok til 4 personer)

3 dl fløte
1 blomkålhode, renset for stamme og blader
50 g smør 
2 ss olivenolje
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Kutt blomkål i ca. 1–2 cm biter og legg i en form med smør og olivenolje. Bak i ca. 20–25 minutter til blomkålen er tydelig brunet. Kok så opp blomkålen med fløte til den er helt mør, og kjør i blender til puréen er helt glatt, ca. 2–3 minutter. Tilsett eventuelt vann ved behov. Varm opp igjen og smak til med salt og pepper før servering.

Soyasmør

Smelt 150 g av smøret i en kjele. La det koke til det blir nøttebrunt, og ta av platen. Tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk og avslutt med soyasausen. Dette varmes opp og tilsettes litt sitronsaft og gressløk rett før servering.

Rist mandlene i en tørr panne til de begynner å brunes. Tilsett en liten skje smør og en klype maldonsalt. La det avkjøles på tørkepapir.

Varm en stekepanne godt og ha i solsikkeoljen og fisken. Krydre med salt og pepper mens fisken stekes på høy varme. La den få ligge minst fire minutter på én side før du tilsetter 50 g smør, to hele fedd hvitløk og timiankvasten. Øs gjerne smøret over fisken et godt minutt før du snur den. La fisken hvile.

Legg fisken på en varm tallerken ved siden av blomkålpuréen. Bland rødbet, litt sjalottløk, finhakket gressløk, eddik, olivenolje, salt og pepper i en bolle og legg på fisken. Ha på saus og strø over litt mandelflak.