Tilbake
FagpratVinVintyper

Verdt å vite om lambrusco - rødvin med bobler

Kraftige og alkoholrike rødviner er kanskje ikke det man drømmer om når det blir skikkelig varmt. Avkjølt perlende rødvin derimot er herlig til grillmaten
lambrusco grasparossa modena emilia romagna av.jpg
Foto: Getty Images

Modena i Emilia-Romagna er kjent for raske kvalitetsbiler som Maserati og Ferrari, men de har mer å by på. De har Lambrusco!

Hvordan smaker en lambrusco?

Lambrusco er musserende/perlende rød eller rosa vin (en sjelden gang som hvitvin), syrlig som sure kirsebær, stram og knusktørr. På sitt beste, i alle fall. Mesteparten av den enorme lambruscoproduksjonen er av søt og klissete stil som fikk fotfeste på 70- og 80-tallet, og som har ødelagt vintypens omdømme. Men nå er det forandringer på gang!

Hvordan lages lambrusco?

Fra 1700-tallet og frem til 1950-tallet ble de mørkerøde perlende vinene laget på gamlemåten ved at man la vinen på flaske før alkoholgjæringen var ferdig, og lot vinen gjære ferdig på flaske. Dette gir en perlende vin og kalles metodo ancestrale, men er kanskje bedre kjent som pet nat. Denne metoden er nå på vei tilbake på moten.

Det lages også noe lambrusco al metodo classico (tradisjonell metode), med annengangsgjæring på flaske. De fleste lambruscovinene er imidlertid fremstilt ved hjelp av charmat-medoden (tankmetode), med annengangsgjæring i trykktanker av stål. En metode du kanskje kjenner fra prosecco.

Hva er egentlig pet nat?
Slik lages musserende vin

Hvilke druer brukes i lambrusco?

Lambrusco er ikke bare navnet på en vintype, det er navnet på en familie av 14 stedegne druer, hvor de mest fremtredende er Sorbara, Grasparossa, Maestri og Salamino. Den har gitt navn til DOC-appellasjonene Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro og Lambrusco Salamino di Santa Croce, men man kan også lage lambruscovin under DOC Reggiano og et par andre lokale DOC’er og IGT Emilia.

Lambrusco til mat

Lambrusco lages i Emilia-Romagna, i Italias kulinariske tyngdepunkt, nærmere bestemt i provinsene Modena og Reggio Emilia. Området ligger mellom Parma og Bologna, og strøket er opphavet til lekre italienske ikonprodukter som parmaskinke, parmesan, balsamico og pasta bolognese. 

Tørr lambrusco er som skapt for Emilia Romagnas lokale spesialiteter som salami, spekeskinke, hard ost som parmesan og fylt pasta som tortellini og ravioli. Og vinens friskhet og delikate, myke bobler spiller også fint opp mot pizza og risotto! Det er vel verdt å prøve lambrusco til grillmat, hamburger og lasagne.

Kart over vinområder i sentrale deler av Italia. som Toscana, Umbria og Emilia Romagna.

Podcast 342 Lambrusco - boblevin med personlighet

Vi tar for oss en av vinverdenens merkverdigheter. Lambrusco har en litt rufsete forhistorie som satt den i vanry. I tillegg er det flere områder, stiler og druetyper involvert. Mye er vanskelig med lambrusco, men de kan være veldig fascinerende viner som kan overraske mange. Her får du et innblikk i hva denne italienske spesialiteten er for noe.