Alkoholfritt øker

Salget av alkoholfritt på Polet øker år for år. Dette viser at nordmenn virkelig har tatt til seg den internasjonale trenden der stadig flere velger alkoholfri drikke.

– Vinmonopolet skal begrense skadevirkningene av alkohol og derfor er dette svært gledelig for oss. Med Polets sommerdrikker ønsker vi å oppfordre til å la sommerdrikken være alkoholfri innimellom og formidle at alkoholfrie cocktails både gir god stemning og spennende smaker, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet. 

I Vinmonopolet er vi opptatt av gode smakskombinasjoner, både med og uten alkohol.

Vinmonopolets sommerfavoritter

Vi oppfordret polene rundt omkring i Norge til å sende inn oppskrifter på alkoholfrie sommerdrikker, og responsen lot ikke vente på seg! 

Alle oppskriftene er komponert av polansatte, og de er smakt og vurdert av en jury ledet av bartender Anne Maurseth. Vinneren ble Sommersmask, tett fulgt av Gran&tonic og Sangria.

Våre fageksperter har testet de tre toppscorerne og i podkasten kan du høre deres gjennomgang og vurdering.

sommersmask (1).jpg

Sommersmask

4-5 jordbær
5-6 mynteblader 
2-3 ts sukker  
½ lime i båter  
10 cl  Balholm  Sprudlande Bringebær Limonade     
10 cl Oddbird Richard Juhlin

Muddle jordbær, lime, mynte og sukker i et stort glass. Har du ikke muddler bruker du bare baksiden på ei stor tresleiv. Rør inn isbiter og topp med limonade og alkoholfri musserende. Fyll på med is hvis det trengs og pynt med noe fint.   

Ønsker du å lage drinken til flere kan du fint muddle alt sammen i ei mugge, røre inn bringebærlimonaden, og bare helle i is og musserende rett før servering.
 
Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Kolsås i Bærum
gran and tonic web.jpg

Gran & tonic

Isbiter
2 cl Everleaf eller Ginish
20 cl Baladin Tonica al Fieno
1 sitronskive
5 einebær
1 granbusk
2 ss gransirup

 Kok sirup på 5 dl granskudd, 7,5 dl vann, 2 dl sukker og 4 dl honning. Miks drinken.

Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet Lagunen, Bergen

sangria web.jpg

Sangria

15 cl alkoholfri rødvin
40 cl Martini Floreale
Frukt - appelsin, sitron, jordbær 

La gjerne stå noen timer å trekke. Kan toppes sitronlimonade eller sitronbrus for en fruktigere variant.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Slemmestad

sorbet float web.jpg

Sorbet float

1 mellomstor kule sitronsorbet 
12 cl alkoholfri musserende vin 
Litt raspet sitronskall 
Basilikum til pynt & aroma 

Dette er en alkoholfri versjon av den Italienske Sgroppino. Ha en liten kule sorbet i et glass og hell over alkoholfri musserende rett før servering. Pynt med sitronskall og basilikum.

Vanskelighetsgrad: Lett
Oppskrift: Polet på CC i Drammen

frazer web.jpg

Frazer

3cl aquafaba
3cl ferskpresset sitron juice
3cl bringebærpure
1cl sukkersirup
Sparkling tea blå

Shake med isbiter i 30-40 sek for å få skikkelig skum. Hell over i et cocktailglass og topp med Sparkling Tea Blå.

Aquafaba er noe så enkelt som vannet du heller av boksen med kikerter. Det lukter ikke akkurat innbydene, men ikke bli skremt, lukten forsvinner når mocktailen er blandet og det er kun skummet du sitter igjen med.  Aquafaba er et bi produkt som ofte bare blir helt ut i vasken, men neste gang du lager hummus kan du ta vare på dette gullvannet! Du kan nemlig også lage marengs ut av det. Hva med en pavlova som sommerdessert;)

Aquafaba er et vegansk alternativ, som jeg her har brukt istedenfor eggehvite for å få skum på drinken. Her er det altså ingen bekymringer for å drikke rått egg. 
 
Vanskelighetsgrad: Litt avansert
Oppskrift: Polet på Østerås
 
cucumber madness.jpg

Cucumber madness

6 cl Everleaf Forest 
6 cl J. Gasco Lemonade 
4 cl Luscombe Cucumber Tonic Water 

Miks ingrediensene. Tilsett gjerne litt sitrus for mindre bitterhet.

Vanskelighetsgrad: Enkel
Oppskrift: Polet på Korgen i Hemnes

Rosespritzer.jpg

Rosespritzer

100 ml Vinosse Sparkling Rosé 
50 ml Fever Tree Premiun Indian tonic 
10 -15 ml sitronjuice 
4 friske bringebær 
1ts sukker 
Isbiter

Legg bringebær i bunnen av et glass sammen med sukker og sitronjuice. Knus bringebærene og rør litt for å løse opp sukkeret. Fyll glasset med is og tilsett tonicvann og musserende vin. Rør forsiktig og pynt med litt sitronskall.

Vanskelighetsgrad: Ganske enkel
Oppskrift: Polet på Kvadrat i Sandnes

gringo på haugen web.jpg

Gringo på haugen

8 cl Klokk & Co Gringo  
8 cl Sunniva Sydtyroleplejuice 
1 cl Sukkerlake 
1/2 lime 
10 mynteblader 
Knust is 

Tips: Alkoholfri IPA kan fungere bedre for mer fylde og bitterhet

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet Thereresgate i Oslo

nord for polarsirkelen web.jpg

Nord for polarsirkelen

4 cl Fersk presset tyttebærsaft (evt tyttebær coulis)
2 cl fersk presset lime juice
25 cl Alkoholfritt ingefær øl 

Fyll et passende glass med isbiter. Hell i limejuice og ingefærøl. Hell over tyttebærsaften slik at den blandes gradvis inn i drinken. Pynt med en remse limeskall evt limebåt og noen hele tyttebær. Nytes i store munnfuller i sommervarmen.

Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Oppskrift: Polet på Langnes i Tromsø 

Podkast 251 Mocktails - Vi smaker tre herlige drinker

Vi smaker tre spennende alkoholfrie drinker som er finalister i Vinmonopolets sommerdrink-konkurranse. Her blir det nærkontakt med jordbær, lime, granbar, kamfer og mye annet.