Drikke til stekt torsk med soyasmør
Med et spekter av dype, brune aromaer så er det fint å sette drikke til som gjør kombinasjonen sømløs, hvor maten og drikken forsterker hverandre
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Hva smaker det av stekt torsk med soyasmør
Denne fiskeretten har et spekter av dype, brune aromaer som går fra brent blomkål og karamellisert stekeskorpe til tett, mørk soyasaus.
Tilbehøret og tilberedningen gjør retten ganske smaksrik, og for at ikke maten skal dominere for mye, kan det lønne seg å velge drikke som har en del fylde og konsentrasjon.
Hva er godt å drikke til?
Torsk og rødvin hører sammen vil mange si, og hvis tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge vin. Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten.
Gode vinvalg kan være vin med aromaer som gjenspeiles i retten, det finner du i musserende med et tydelig autolysepreg eller hvitvin med fat- og bermepreg. Disse vinene finner du gjerne i vinstilen krydret og fruktig.
Hvitvin og musserende
- Autolysepreget musserende vin, eller musserende med lagringspreg (se etter perpetuel, reserve eller solera på etiketten)
- Fatlagret chardonnay, gjerne fra Burgund, California eller Jura
- Fatlagret chenin blanc fra Sør-Afrika
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt
Rødvin
Av rødvin er det mye som kan fungere, men styr unna viner med mye tannin.
- Vin på druen pinot noir fra California eller Tyskland
- Cru Beaujolais fra Morgon eller Moulin-à-Vent i Burgund, Frankrike
Øl og sider
Retten gjenspeiler aromaene i maltpregede øl. Prøv en god pilsner hvis du vil ha en leskende kombinasjon, et mørkere øl er et godt valg hvis du er ute etter det rike og litt sødmefulle uttrykket.
- Kellerbier eller lys lager
- Brown ale
- Bokkøl eller klassisk mørkt juleøl
- Fransk sider fra Normandie eller Bretagne
Les ogsåOppskrift på stekt torsk med soyasmør og brent blomkålkrem
Sist oppdatert: