Geosmin i vin

Kan en vin lukte som lukten av regn på tørr jord? Vi spør kjemikeren!

Illustrasjon av kolber og glass.

Lukten av regn

Den særegne lukten av regn på tørr jord er forårsaket av forbindelsen geosmin (dimetyloktahydronaftalen). Det er også denne komponenten som gir den karakteristiske lukten og smaken til rødbete, og geosmin er også årsaken til jordlig smak på springvann som har stått ubrukt. Forbindelsen blir produsert av jordbakterier, sopp og alger.

Geosmin kan også forurense vin. Kildene til dette er som regel fat som ikke er godt nok renset, naturkork som er angrepet av sopp, eller druer som har blitt utsatt for råte.

Forsøk utført av Australian Wine Reasearch Institute indikerer at den sensoriske terskelverdien for geosmin i vin er 25 ng/l. Dette er omtrent det samme nivået som for TCA, komponenten som forårsaker korklukt på vin. Ved lave konsentrasjoner kan nok TCA og geosmin forveksles, da aromaene ikke er helt ulike.

Kan man fjerne geosmin fra vinen?

Geosmin omsettes ikke av gjær eller melkesyrebakterier, og den er heller ikke særlig utsatt for oksidasjon. Dette betyr at geosmin vil være upåvirket av gjæringsprosessen og vil være stabilt når det først har kommet inn i produktet. Forsøk utført ved Department Environment and Agro-Biotechnologies viser at bruk av bestemte typer filter (Filtrox TX-R) eller aktivt kull kan være en effektiv metode for å redusere geosminnivået i vin.

Les ogsåHvordan vet du at det er noe feil med vinen?

Ødelagt vinkork og tom vinflaske.