Hva er «flaskesyke»?
Såkalt flaskesyke er en midlertidig tilstand som kan forekomme på nytappede rødviner.
Tekst: Trygve Brekke - Leder produktkvalitetPublisert:

Såkalt flaskesyke er en midlertidig tilstand som kan forekomme på nytappede rødviner. Når vinen tappes, må en sørge for at det er et «tomrom» mellom vinen og korken for å kompensere for volumendringer ved eventuelle temperaturvariasjoner.
Dette «tomrommet» inneholder ofte luft, som består av 21 prosent oksygen. Oksygenet utgjør ca. 4–5 mg og vil raskt reagere med garvestoffene i vinen. Reaksjonen produserer hydrogenperoksid, som igjen oksyderer etanol til acetaldehyd, som har en skarp lukt av slått eple. «Flaske-syke» er derfor ikke mere mystisk enn en ordinær oksidasjon.
Dersom det ikke tilføres nytt oksygen til flasken, vil denne tilstanden være midlertidig fordi acetaldehyd over tid vil reagere med svoveldioksid og garvestoffer i vinen. Dette resulterer i en gradvis reduksjon av den avvikende lukten fra acetaldehyd.
«Flaskesyke» kan elimineres ved å erstatte tomrommet under korken med ikke-reaktive gasser som nitrogen og karbondioksid. Dette er ofte standard prosedyre for vin tappet med aluminiumskapsel og vin tappet på kartong, fordi disse produktene ofte har et noe større tomrom i forhold til vinvolumet. Tilsetting av tilstrekkelig med sulfitt før vinen tappes, er viktig for å redusere oksidasjon, men også for å redusere mengden av acetaldehyd.
Les ogsåOksidasjon i raudvin

Først publisert i Vinbladet 2022-4 (pdf, 3.2 MB)