«Korkaroma» i vin og brennevin

Vin med korkaroma lukter av mugg, våt papp og fuktig kjeller. Vi har spurt kjemikeren om hvordan det oppstår.

Illustrasjon av kolber og glass.

TCA (trikloranisol) er den kjemiske forbindelsen som gir opphav til det som kalles korklukt i vin og brennevin. Denne forbindelsen kan komme fra naturkork eller eikefat og kan i noen tilfeller oppstå på kartongviner som under lang transport har vært i kontakt med fuktig papp.

TCA oppstår når fenoler i kork og trevirke reagerer med klor slik at det dannes triklorfenol (TCP). Deretter er det en sopp som omsetter TCP til TCA. Korklukt beskrives som mugglukt og fuktig kjeller.

Les ogsåHvordan vet du at det er noe feil med vinen?

Ødelagt vinkork og tom vinflaske.

Snikkork

Ansatt som blindsmaker på rødvin.
Foto: Niclas Lundmark

Mengden av TCA kan måles. Kvantifiseringsgrensen for denne analysen er ett nanogram per liter, altså ett gram i 1 000 000 000 liter. I enkelte vinmiljøer er det en oppfatning at den sensoriske terskelverdien er lavere enn den analytiske kvantifiseringsgrensen.

Denne påstanden ønsket Vinmonopolet å undersøke. Den sensoriske testen ble utført som en blindtest hvor trente smakere, som alle er i stand til å identifisere TCA, skulle plukke ut den avvikende prøven i en serie der enkelte prøver var tilsatt 1 ng/l TCA.

Resultatet fra den sensoriske testen indikerte at flertallet i panelet på 20 dommere ikke greide å detektere den avvikende prøven som inneholdt TCA. De dommerne som plukket ut riktig prøve, beskrev avviket som manglende fruktkarakter, men identifiserte ikke TCA. Dette utelukker ikke at TCA, selv om konsentrasjon er for lav til å identifiseres, kan påvirke luktesansen vår.

Kjemikerens triks

Til slutt et lite tips: Hvis du sitter med en korket vin og ikke har noe alternativ, putt litt plastfolie i flasken eller glasset. TCA vil binde seg til plasten, og du kan bli kvitt korklukten. Dessverre fjerner behandlingen også noen av de originale vinaromaene. Hvis vinen kokes i en matgryte, forsvinner også korksmaken.