Slik velger du sake til maten

Vinmonopolets ansatte har testet sake til sushi, ost og dessert. Her er rapporten fra Smakesmia.

Sake helles i to små kopper med en tallerken med sushi bak.
Foto: Getty Images

Hva er sake?

Sake er brygget med ris, muggsoppen koji, gjær og vann. Resultatet er noe som minner om hvitvin i utseendet, fra vannklar til gyllen. Det finnes også skyet, boblende og rød sake. Smaken på sake er helt spesiell. Mange tror at sake er et brennevin, men det er det ikke.

Les ogsåLes mer om ulike typer sake, hva de smaker og hvordan man lager dem

Det helles sake fra en karaffel.

Hva smaker sake?

Smaken av sake er noe annet enn smaken av vin. Første gang du smaker sake, kan du bli overrasket. For sake har ikke den tydelige friskheten som vin har. Den virker glattere og søtere i munnen og er proppfull av den mystiske grunnsmaken umami. I tillegg kan aromaene være sarte og forsiktige.

Serveringstemperatur på sake

Skal sake være varm eller kald? Her er det ikke noe fasitsvar. For noen er det tiltalende med mer forfriskende og fokuserte aromaer i avkjølt sake. For andre dukker det opp spennende aromaer når saken er lunken eller varm (40–50 °C). Og kanskje er det årstiden eller sakestilen som blir avgjørende for hvordan drikken nytes?

Sake til mat

Sake er et uvanlig og spennende drikkevalg til mat. Det er en drikk som får andre smaker til å bli tydeligere. Smaken av sake er så unik at den kan gi oss bedre forståelse av hvordan mat og drikke fungerer sammen.

For hva er det som gjør at noe smaker ekstra godt sammen? Gode kombinasjoner spiller gjerne på enten likhet eller kontrast mellom smakselementene i mat og drikke. Sake er noe helt annet. Den er verken særlig syrlig eller snerpende, men har en del umami - og det er umamien som virker smaksforsterkende og framhever smakene i maten.

Eksperimentering i Smakesmia

Høsten 2018 ba vi alle våre butikkansatte om å utforske hvordan sake kan brukes til forskjellige typer mat.

Sushi og sake

Sushi og sake er en klassiker. Sushi er morsomt å sette drikke til fordi det er så mye som passer. Japansk mat og japansk drikke er en logisk kombinasjon, men for oss nordboere er friske og fruktige hvitviner allikevel mer kjent og kjært til sushi.

Hvorfor er det godt med sake til fisk?

Saken demper den tranaktige fiskesmaken og får frem den delikate sødmen og sjøpreget i maten fra havet.

Fra Smakesmia på Vinstra:

Dette var nye smaker for oss, men vi ble overrasket over at både drikken og maten ble mer komplekse. Det kom frem flere lag i smaksbildet.

Sake til ost

Vi er vant til å sette ulike drikker til ost. Ofte anbefaler vi hvitvin med litt sødme til osten. Sider og øl har vi også prøvd med stort hell. Og for mange er en fyldig rødvin perfekt ostefølge. Japan har ikke noe særlig ostetradisjon. Derfor er det ekstra moro at sake passer så godt med mange ostetyper.

Vi ba alle i butikkene våre om å prøve ut både hvitvin, rødvin og sake til forskjellige oster. Og her var det flere som fikk seg en overraskelse. Til og med de som ikke egentlig likte sake til å begynne med, syntes det hadde noe for seg å drikke sake til ost.

Hvorfor passer det med sake til ost?

Mikroorganismene som er involvert i ysting, ligner på de som oppstår i sakebrygging. Både ost og sake smaker umami, og i motsetning til rødvin har ikke sake en snerpende smak. Det gjør at sake får frem mer av det gode ostepreget samtidig som den bidrar med litt fruktighet og en rund munnfølelse.

Fra Smakesmia på Tynset:

Wow! Vi syntes faktisk at sake var bedre enn rødvin til fastost. Det var en aha-opplevelse.

Sake til dessert

Vi har gode erfaringer med at drikke til dessert ikke alltid trenger å være like søt som desserten. Bare tenk på kaffe og kake.

Sparkling sake er en moderne sakestil med bobler og fruktige aromaer, men mindre syre og mer umami enn en vin. Vi ba alle ansatte om å smake den til en dessert med ananas, honning, chili, lime og vaniljekesam.

Resultatene ble delte. Noen ønsket seg mer sødme i drikken, mens andre satte pris på sakens evne til å framheve smakene i maten.

Hvorfor passer sparkling sake til dessert?

De lette smakene av frukt blir fremhevet av umamien, ørlite sødme og en diskret fruktighet som finnes i sparkling sake.

Til fyldigere desserter som ostekake eller panna cotta kan andre fruktige sakestiler passe, for eksempel junmai daiginjo.

Fra Smakesmia på Slemmestad:

Med sake ble desserten enda mer spennende. Den ble mindre søt, og chilien ble tydeligere.

Les mer