Vin fra Spania

Spania er et stort land med mange variasjoner. Det viser seg også i vinene herfra.

Kart og flagg av Spania.
Foto: Getty Images

Fakta om vinlandet Spania

Hvor: Spania ligger mellom Middelhavet i øst, Portugal i vest, Marokko i sør og Frankrike i nord. Det er også noe kystlinje til Atlanterhavet også.
Vinmarksareal: ca. 970 000 hektar.
Produksjon: 32 millioner hektoliter. Verdens tredje største produsent
Viktigste druer: Tempranillo, garnacha, cariñena, albariño og macabeo.
Kjent for: Fatlagret rødvin fra Rioja, musserende cava, friske hvite atlanterhavsviner, sherry og tapas.

Som det landet i verden med størst vinmarksareal finnes det et stort spekter av vinstiler i Spania. Både klima, druer og vinmakingsteknikker er med på å gjøre vinene forskjellige fra hverandre. Det produseres vin over hele landet, fra Atlanterhavet til Middelhavet, i innlandet, på kysten og på øyene.

Rioja, sherry og cava

Felles for de tre mest berømte spanske vinstilene er karakteristiske måter å lage vin på. Rioja-området er berømt for fatmodnet rødvin, cava er kjent som rimelig og god musserende som er ettergjæret på flaske, og sherry er en unik sterkvin som lages på sin særegne måte. Man kan derfor si at spansk vin tradisjonelt sett har vært mer kjent for hvordan vinen er blitt laget, enn hvor druene er dyrket.

Mindre fokus på fat

Det har skjedd en holdningsendring i Spania de siste årene. Arbeidet i vinmarken er i ferd med å oppnå samme anerkjennelse som arbeidet i kjelleren. Synet på kvalitet har forandret seg, og spansk vin er ikke lenger én bestemt stil. Fatlagring er ikke like sentralt blant de moderne spanske vinmakerne. Arbeidet i vinmarken og kvaliteten på druene er viktigere enn hvor lenge vinen lagres på fat.

Gamle druer

Tempranillo er landets mest kjente og anerkjente drue. Den er plantet over hele landet under flere alias. Flere obskure druetyper sto i fare for å dø ut og bli glemt, men har fått en gjenoppliving av kvalitetsbevisste vinmakere. For eksempel har druer som monastrell, godello, albariño, listan negro og mencia gitt viner som vekker begeistring hos vinkjennere verden rundt.

Les mer om druer i vårt drueleksikon

drueklaser som henger på en vinplante.

Lagringsbetegnelse

Om det står lagringsbetegnelse på etiketten på en vin fra Spania, sier det noe om hvilken stil du kan forvente deg av vinen. Crianza må være minst 2 år gamle, reserva må være minst 3 år gamle, og gran reserva må være minst 5 år gamle. Gran reserva lages bare i spesielt gode årganger. En viss del av denne lagringstiden må være på små eikefat.

Tips!

Er du interessert i det mer uoppdagede Spania, prøv rødvin laget på mencia-druen. Det er viner med flott frukt og fine nyanser. Mencia er vanlig i røde viner fra Galicia og Bierzo. Røde og hvite kvalitetsviner fra Kanariøyene er også vel verdt et forsøk.

De viktigste områdene i Spania

Rioja

Rioja er uten tvil det mest kjent området i Spania for rød kvalitetsvin. Området fikk en oppsving på midten av 1800-tallet da Bordeaux ble rammet av Phylloxera og vinprodusentene der så mot dette området for å dekke vinmangelen. I Norge har Riojavinenes dominans til tider vært så stor at det nærmest har blitt synonymt med «spansk vin».

Rioja består av tre underområder; Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental. De to første har relativt likt klima med noe lavere temperaturer og mere nedbør enn det er i Rioja Oriental. I det varme og tørre klimaet i Oriental trives druen garnacha best, men det er tempranillo som står sterkest i Rioja og som nå står for rundt 70 % av beplantningen. Graciano, mazuelo er også viktige druetyper.

Rioja er vanligvis blandingsviner, både når det gjelder druer men også fra ulike områder. Tradisjonelt har fatlagring (generico, crianza, reserva og gran reserva) vært det viktigste kvalitetsparameteret, men vi ser nå at opprinnelse får mer fokus, både hos vinprodusentene og i lovverket.

Det lages ikke bare rødvin, men også flotte roséviner og hvitviner i Rioja

Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger i Castilla y León og er et område som ligger i den sentrale delen av Spania langs elven Duero, øst for Madrid. Tempranillo er viktigste drue, lokalt kalt tinta del país, det kan også brukes mindre deler cabernet sauvignon, merlot og malbec, samt den grønne druen albillo. Vinene er kraftigere, fyldigere og mer strukturerte enn tempranillovinene i Rioja og Navarra.

Regionens moderne vinproduksjon begynte på 1980-tallet, men den har raskt oppnådd en internasjonal anerkjennelse.

Ribera del Duero benytter også det samme klassifiseringssystemet som Rioja med fokus på fatlagring (generico, crianza, reserva og gran reserva).

Priorat

Priorat er en liten, men prestisjefylt vinregion i Catalonia. Her lages intense og komplekse rødviner på svært gamle vinstokker med garnacha og cariñena. Regionen er en av Spanias mest spektakulære med stupbratte, terrasserte vinmarker og skiferholdig jordsmonn kalt llicorella. Piorat er, sammen med Rioja klassifisert med Denominación de Origen Calificada (DOCa) status.

Klimaet er varmt og vinen kan få høy alkohol, men de gode vinen klarer likevel å bevare god friskhet.

Galicia

Galicia har ikke en stor del av Spanias vinmarksareal, der det ligger helt nordvest i landet, men det er absolutt en av de mest spennende spanske regionene. Det er her pilegrimsveien til Santiago de Compostela ender, og da smaker det nok antageligvis godt med en frisk galicisk hvitvin på unike druesorter som albariño, godello og treixadura

Den klimatiske distansen til eksempelvis Rioja og Navarra er enorm. Nedbørsmengden her er tre ganger så stor. Kjølige vinder som blåser inn fra Atlanterhavet drar med seg mye fuktighet og gjør Galicia til en av de våteste delene av Spania.

Rødvinene er langt fra de fatpregede vinene i Rijoa. I dramatiske, bratte skråninger og terrasserte vinmarker lages friske saftige og nyanserte viner på druen mencia. fra appellasjoner som Ribeira Sacra og Valdeorras.

Les ogsåVin fra Galicia

Åssider med vinmarker.

Penedès

Penedès ligger i Catalonia og er mest kjent for produksjon av Cava, spansk musserende vin laget på tradisjonell metode. Regionen produserer også en rekke andre vinstiler, inkludert hvitvin og rødvin.

Les ogsåVerdt å vite om cava

Vinkjeller med flasker med musserende vin.

Jerez

Jerez ligger i Andalusia og er her lages sherry, forsterket vin laget av palomino, pedro ximénez og moscatel-druer. Regionen har et varmt klima og kalkholdig jordsmonn som er ideelt for sherry-produksjon. Jerez er delt inn i tre underområder: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda.

Les ogsåVerdt å vite om sherry

Sherrylager med eiketønner med sherry.

Kanariøyene

Som et av de mest populære turistmålene for solhungrige nordmenn om vinteren, er Kanariøyene godt kjent for mange. Du har kanskje besøkt øyene, men visste du at det også lages vin der?

Det foregår vinproduksjon på mange av Kanariøyene, og Tenerife og Lanzarote er viktigst. Øyene har lange tradisjoner for druedyrking, og dyrkingsmetodene er svært spesielle. Vulkansk jord, høy luftfuktighet og mye vind krever særlige tiltak. Derfor vokser vinplantene lavt, langs bakken, der de får best mulig beskyttelse mot vinden. Listan blanco og listan negro er de viktigste druene.

Les ogsåVin fra vulkanske øyer

Vinmark på Tenerife.
kart over vinområdene i Spania