Drikke til kalkun

Kalkun er mildt og magert kjøtt, men tilbehøret kan ha både mye smak og en del sødme. Da smaker det godt med en fruktig og saftig drikke.

Trefjøl med hel kalkun, appelsin og fiken. Skpler med rosenkål, grønnsaker og saus.
Foto: Tommy Andresen

Smaken av kalkun likner på ribbe

Bortsett fra at det er mindre fett på en kalkun, er det lyst og mildt kjøtt som ofte serveres med fruktig tilbehør og gjerne en brun sjysaus. Likhetene med ribbemiddagen er såpass mange at det er fullt mulig å bruke de samme drikketipsene til begge rettene.

Hva er godt å drikke til kalkun?

Det er ikke vanskelig å sette drikke til kalkun, uansett om det er til thanksgiving, jul eller nyttår. Som for grevinnen i Grevinnen og hovmesteren, er champagne vårt førstevalg, men det er også mange andre gode drikkevalg til kalkun.

En fruktig hvitvin med nok fylde og friskhet er et godt valg fordi det slipper gjennom smaken av maten. Vil du ha rødvin er det et poeng å velge en saftig og leskende rødvin med moderat tannin og moden frukt.

Drikketips til kalkun

Musserende vin

Musserende med tydelig autolysepreg er vårt førstevalg til kalkun.

  • Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten
  • Musserende vin av god kvalitet fra England eller USA

Hvitvin

Hvis du velger hvitvin til kalkun, velg vinstilen saftig og frisk eller krydret og fruktig.

  • Tørr vin på druen riesling fra Pfalz eller Nahe i Tyskland eller Alsace i Frankrike.
  • Vin på druen chardonnay fra Jura i Frankrike eller USA.

Rødvin

Til kalkun passer det med en saftig rødvin som ikke overdøver maten.

  • Beaujolais Cru fra Beaujolais i Frankrike
  • Vin på druen pinot noir fra USA, Australia eller Sør-Afrika
  • Vin på druen blaufränkisch fra Østerrike

Øl og sider

Øl med bær er en fruktig og syrlig kontrast til kalkun.

  • Norsk eller belgisk saison / farmhouse ale
  • Surøl med bær, som kriek eller framboise
  • Sider fra Bretagne elller Calvados i Frankrike

Alkoholfritt

  • Eplemost tilsatt røde bær
  • Lyst øl

Hva drikker man til thanksgiving dinner?

Amerikanske tradisjoner får stadig større oppslutning her hjemme. En klassisk thanksgiving dinner serverer man gjerne stuffing, søtpotet, gresskar, gravy og tranebærsaus.

Saftig og konsentrert fruktighet, god friskhet og moderat tannin er fine egenskaper til den søte og kraftige maten. Både hvitvin, rødvin, eplesider og fruktig øl kan passe. Bruk forslagene over. Det er også godt med norsk eplemost eller tranebærjuice, gjerne blandet med boblevann, til maten.

Drikketips til gresskarpai

Smaken av paien er krydret, både fra tilsatte kryddere og fra selve gresskaret. Da passer det godt med drikke med smak av tørket frukt og nøtter som Tawny portvin, mørkt juleøl eller kaffe.

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om jul