Drikke til pasta med villsvinragu

Villsvin er en viktig ingrediens i toskansk matkultur, og kjøttet brukes til alt fra spekeskinker til retter som pasta med villsvin.

tallerken med pasta med villsvinragu.
Foto: Getty Images

Ragú er innkokt og klebrig

Ragú lages av seige kjøttstykker som trenger lang koke- eller steketid, og har mye protein i bindevevet, såkalte kollagenproteiner. Når slike stykker varmes tilstrekkelig lenge på høy nok temperatur, splittes kollagenet til gelatin og det seige kjøttet blir mørt.

Villsvinragú lages som regel uten tomat og er innkokt med rik og dyp kjøttsmak. Dessuten gir det glatte og oppløste kollagenet en nesten klebrig munnfølelse.

Snerp blir til den reneste fløyel til villsvinragú

Når brunet kjøtt blir kokt med vin og kraft over lang tid, smaker alle delene av retten litt av hverandre. Umami, salt, syre og litt sødme balanseres og utgjør en velsmakende og enhetlig rett. Den lange varmebehandlingen gir mer konsentrerte smaker og aromaer.

Til slik mat kan vi endelig hente fram de litt tyngre skytsene. Viner med mye snerp blir til den reneste fløyel sammen med en skikkelig innkokt ragú. Syrligheten som de fleste viner byr på, er en god kontrast til munnfølelsen fra gryta. Dette er vinvennlig mat.

Aromamessig er det ofte godt å finne viner som har litt av det «innkokte» preget. Du kan finne det i viner fra varmere klima, eller prøve ut rødviner med litt aldersutvikling, gjerne sju år eller mer.

Drikke til pasta med villsvinragú

Rødvin

En utviklet rødvin vil spille på det innkokte i villsvinraguen, mens en ung fersk rødvin vil være en kontrast i både aroma og tannin.

  • Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Toscana eller Piemonte
  • Vin med lang tid på fat, som Brunello di Montalcino fra Toscana eller rioja reserva eller gran reserva fra Spania
  • Ung chianti classico fra Toscana eller etna rosso fra Sicilia

Hvitvin

Hvitvin til villsvinragú må spille på noe annet enn bare det fruktige, som preg av fat eller skallkontakt.

  • Fatpreget vin på druen chardonnay fra Burgund, for eksempel PouillyFuissé
  • Oransjevin med tydelig oransjevinpreg fra Georgia eller Nord-Italia

Øl & sider

Alt det innkokte i villsvinraguen er godt sammen med et svart øl som stout. For den som heller vil ha leskende kontrast, kan en oksidativ sider fra Frankrike være en god idé.

  • Porter eller stout
  • Fransk sider fra Bretagne eller Normandie

Alkoholfritt

  • Alkoholfri porter eller stout
  • Alkoholfri håndverkssider
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag