Drikke til pinnekjøtt

Hent frem de store smakene til julens salteste måltid.

Tallerken med pinnekjøtt, rotmos og poteter.
Foto: Tommy Andresen

Pinnekjøtt er fett og salt

Pinnekjøttet er speket og/eller røkt, og er en salt og smaksrik rett. Rotmosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.

Hva er godt å drikke til pinnekjøtt?

Drikken må ha mye smak og nok friskhet. Retten har få, men tydelige komponenter. Drikken kan enten være en fortsettelse av aromaene i maten, eller en kontrast til dem. De beste valgene er ofte de som har noe som likner på aromaene i maten.

Det viktigste er at drikken har nok smakskonsentrasjon. Alt saltet og sødmen i maten stripper vinene for frukt. Derfor bør vinene ha et godt overskudd av moden eller aldersutviklet fruktighet. Alt saltet i maten gjør at det er godt og leskende med syrlighet i drikken. Også hvis du velger øl er det et poeng med smaksrike og gjerne litt mørke øl.

Drikketips til pinnekjøtt

Musserende vin

Musserende med tydelig autolysepreg er vårt førstevalg til pinnekjøtt.

  • Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten

Hvitvin

Vårt andrevalg er hvitvin til pinnekjøtt.

  • Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, f.eks. fra Friuli i Italia
  • Fatlagret chardonnay fra Burgund eller California
  • Vin på druen riesling fra Tyskland eller Frankrike, gjerne med noe alder (10-15 år). Rimelige viner fungerer også, men bør da ha litt sødme.
  • Vin på druen pinot gris fra Alsace i Frankrike eller New Zealand
  • Hvitvin fra Rhône-dalen i Frankrike f.eks Saint-Péray

Rødvin

Velger du rødvin til pinnekjøtt kan du velge både ung, saftig vin eller vin med alder.

  • Vin på druen syrah, fra Australia, Sør-Afrika eller Rhône-dalen i Frankrike
  • Rioja Reserva fra Spania
  • Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike

Øl og sider

Øl til pinnekjøtt er et tradisjonelt valg, norsk sider er moderne.

  • Mørkt juleøl fra Norge
  • Håndverkssider fra Norge
  • Rødt flamsk øl fra Belgia
  • Gårdsøl fra Norge

Brennevin

Akevitt til pinnekjøttet er en klassiker, men hva med røkt whisky for å forsterke det røkte kjøttet?

  • Brun og fatpreget akevitt
  • Whisky med litt røykpreg

Alkoholfritt

  • Alkoholfri håndverkssider
  • Eplemost tilsatt røde bær
  • Juleøl

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag

Mer om jul