Drikke til pinnekjøtt
Hent frem de store smakene til julens salteste måltid.
Tekst: Niclas Lundmark - Senior varefaglig rådgiver
Pinnekjøtt er fett og salt
Pinnekjøttet er speket og/eller røkt, og er en salt og smaksrik rett. Rotmosen tilfører litt sødme som balanserer ut saltet noe, og gjør retten mykere både i konsistens og smak. Kjøttet har vært tørket og har derfor konsentrert aroma av speket kjøtt.
Hva er godt å drikke til pinnekjøtt?
Drikken må ha mye smak og nok friskhet. Retten har få, men tydelige komponenter. Drikken kan enten være en fortsettelse av aromaene i maten, eller en kontrast til dem. De beste valgene er ofte de som har noe som likner på aromaene i maten.
Det viktigste er at drikken har nok smakskonsentrasjon. Alt saltet og sødmen i maten stripper vinene for frukt. Derfor bør vinene ha et godt overskudd av moden eller aldersutviklet fruktighet. Alt saltet i maten gjør at det er godt og leskende med syrlighet i drikken. Også hvis du velger øl er det et poeng med smaksrike og gjerne litt mørke øl.
Drikketips til pinnekjøtt
Musserende vin
Musserende med tydelig autolysepreg er vårt førstevalg til pinnekjøtt.
- Champagne med lagringspreg, se etter solera eller réserve perpétuelle på etiketten
Hvitvin
Vårt andrevalg er hvitvin til pinnekjøtt.
- Oransjevin med tydelig preg av skallkontakt, f.eks. fra Friuli i Italia
- Fatlagret chardonnay fra Burgund eller California
- Vin på druen riesling fra Tyskland eller Frankrike, gjerne med noe alder (10-15 år). Rimelige viner fungerer også, men bør da ha litt sødme.
- Vin på druen pinot gris fra Alsace i Frankrike eller New Zealand
- Hvitvin fra Rhône-dalen i Frankrike f.eks Saint-Péray
Rødvin
Velger du rødvin til pinnekjøtt kan du velge både ung, saftig vin eller vin med alder.
- Vin på druen syrah, fra Australia, Sør-Afrika eller Rhône-dalen i Frankrike
- Rioja Reserva fra Spania
- Utviklet vin fra Bordeaux, Frankrike
Øl og sider
Øl til pinnekjøtt er et tradisjonelt valg, norsk sider er moderne.
- Mørkt juleøl fra Norge
- Håndverkssider fra Norge
- Rødt flamsk øl fra Belgia
- Gårdsøl fra Norge
Brennevin
Akevitt til pinnekjøttet er en klassiker, men hva med røkt whisky for å forsterke det røkte kjøttet?
- Brun og fatpreget akevitt
- Whisky med litt røykpreg
Alkoholfritt
- Alkoholfri håndverkssider
- Eplemost tilsatt røde bær
- Juleøl
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: