Pinnekjøtt med kålrotstappe
Pinnekjøtt har lange tradisjoner i julen. Polkokken forteller deg hvor mye vann du trenger, hvor lenge kjøttet skal dampe og hvor mye du skal beregne per person.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Pinnekjøtt, eller lammeribbe, er Vestlandets vanligste julemat og er nesten like populært som svineribba nasjonalt. Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på stykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning, sånn i tilfelle du har glemt å vanne ut i alt julestresset.
Server pinnekjøttet med kålrotstappe og vossakorv. Kjøttet kan dampes i lyst eller mørkt øl, eplemost eller sider.
Les ogsåDrikke til pinnekjøtt
Pinnekjøtt med kålrotstappe
Porsjoner: 6 porsjoner
Pinnekjøtt
- 400 g per person pinnekjøtt
- bjørkepinner nok til å dekke bunnen av kjelen
- 1-2 liter vann, øl, sider eller eplemost
Legg pinnekjøttet i rikelig med vann i minst 24 timer før damping. Hell av vannet og dekk bunnen av en bred kjele med bjørkepinner. Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen før du heller over 1-2 liter vann (nok til at det dekker over bjørkepinnene). Kok opp med lokk, og la det dampe ca 2 timer til kjøttet er mørt og slipper beinet. Server med kålrotstappe, mandelpoteter og sjy fra pinnekjøttet.
Kålrotstappe
- 1 stor eller to små kålrot
- 4 mandelpoteter
- 4 gulrøtter
- 1/3 liter fløte
- 200 g smør
- etter smak salt og pepper
Rens og skrell rotfrukter og poteter. Kok opp i vann til alt er mørt og sil av kokevannet. Bruk en potetstapper eller stavmikser og mos stappen sammen med smør og fløte til det får en jevn konsistens. Smak til med salt og pepper.
Poteter
- 2 kg mandelpotet
- 3 liter vann
Skrell potetene og legg de i vann. Skyll av vannet ha på ca 3 liter rent vann sammen med potetene. Kok dem i ca 15-20 min. Følg litt med på dem. Sil av kokevannet før de begynner å smuldre.
Tips: Du kan også legge hele uskrelte mandelpoteter i bunnen av pinnekjøttkjelen i stedet for bjørkepinner. De koker ikke i stykker, selv etter 2 timer. Det blir poteter med masse smak.
Sist oppdatert: