Pinnekjøtt med kålrotstappe

Pinnekjøtt har lange tradisjoner i julen. Polkokken forteller deg hvor mye vann du trenger, hvor lenge kjøttet skal dampe og hvor mye du skal beregne per person.

Tallerken med pinnekjøtt, rotmos og poteter.
Foto: Tommy Andresen

Pinnekjøtt, eller lammeribbe, er Vestlandets vanligste julemat og er nesten like populært som svineribba nasjonalt. Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på stykkene og temperaturen på vannet. Lunket vann gir raskere utvanning, sånn i tilfelle du har glemt å vanne ut i alt julestresset.

Server pinnekjøttet med kålrotstappe og vossakorv. Kjøttet kan dampes i lyst eller mørkt øl, eplemost eller sider.

Les ogsåDrikke til pinnekjøtt

Tallerken med pinnekjøtt, rotmos og poteter.

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Porsjoner: 6 porsjoner

Pinnekjøtt

  • 400 g per person pinnekjøtt
  • bjørkepinner nok til å dekke bunnen av kjelen
  • 1-2 liter vann, øl, sider eller eplemost

Legg pinnekjøttet i rikelig med vann i minst 24 timer før damping. Hell av vannet og dekk bunnen av en bred kjele med bjørkepinner. Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen før du heller over 1-2 liter vann (nok til at det dekker over bjørkepinnene). Kok opp med lokk, og la det dampe ca 2 timer til kjøttet er mørt og slipper beinet. Server med kålrotstappe, mandelpoteter og sjy fra pinnekjøttet.

Kålrotstappe

  • 1 stor eller to små kålrot
  • 4 mandelpoteter
  • 4 gulrøtter
  • 1/3 liter fløte
  • 200 g smør
  • etter smak salt og pepper

Rens og skrell rotfrukter og poteter. Kok opp i vann til alt er mørt og sil av kokevannet. Bruk en potetstapper eller stavmikser og mos stappen sammen med smør og fløte til det får en jevn konsistens. Smak til med salt og pepper.

Poteter

  • 2 kg mandelpotet
  • 3 liter vann

Skrell potetene og legg de i vann. Skyll av vannet ha på ca 3 liter rent vann sammen med potetene. Kok dem i ca 15-20 min. Følg litt med på dem. Sil av kokevannet før de begynner å smuldre.

Tips: Du kan også legge hele uskrelte mandelpoteter i bunnen av pinnekjøttkjelen i stedet for bjørkepinner. De koker ikke i stykker, selv etter 2 timer. Det blir poteter med masse smak.

Flere juletips