Dampet torsk med sandefjordsmør

Trukket eller dampet torsk er en klassisk fiskerett fra langt i sør til helt i nord. Torsk er på sitt beste i måneder med R. Sandefjorsmør og kokt gulrot er klassisk tilbehør.

Torsk er en fantastisk råvare som like gjerne kan serveres en enkel hverdag som til søndagsmiddag eller julemiddag. Det finnes knapt noe bedre enn nytrukket torsk eller skrei med sandefjordsmør.

Les ogsåDrikke til torsk med smørsaus

Tallerken med dampet torsk, smørsaus og gulrøtter.

Dampet torsk med sandefjordsmør

Porsjoner: 4

  • 600 g torsk/skreifilet eller loin
  • 1 dl fløte
  • 200 g kaldt meieri- eller setersmør kuttet i terninger
  • 800 g potet
  • 1 sitron
  • 4 stk gulrot
  • 1 kvast persille og/eller finhakket gressløk

Torsken (forberedelse)

Skinn eller ikke skinn?

Renskjær torsken, og fjern bein og eventuelt finner. Behold skinnet på hvis torsken skal trekkes i saltvann. Hvis du velger å dampe torsken, kan du ta det bort. Skinnet holder fisken bedre sammen, og den er lettere å flytte på. Kotelettstykker skal alltid tilberedes med skinnet på.

Salt!

Skjær fileten i like porsjonsstykker. Salt rikelig minst en time før tilberedning, og sett fisken kaldt. Forsalting gjør at kjøttet i torsken blir litt hvitere og fastere. Tørk av det meste av saltet fra fisken før tilberedningen.

Sett dampkjelen eller kokevannet på så det er klart. Husk å salte kokevannet godt. Det kan med fordel være like salt som sjøvann.

Potet og gulrot

Skrell potet og gulrot. Kok opp poteter ca 20 min, litt avhengig av størrelse og potettype du bruker. Gulroten kan kuttes som du selv foretrekker, men bør ikke koke så mye mer enn 6-7 minutter, og kan gjerne kokes sammen med potetene.

Sandefjordsmør

Kok opp fløte på middels varme til den tykner litt og er redusert til cirka halvparten. Skru ned platen og begynn å piske inn terninger av kaldt smør. Litt og litt av gangen mens du rører godt. Pass på varmen! Det skal ikke koke, men sausen skal hode seg varm hele veien. Smak til med sitron evt salt (husk hvis du bruker saltet smør er det kanskje ikke nødvendig med mer salt). Tilsett litt hakket gressløk eller persille ved servering.

Torsken (tilberedning)

Damp eller vann?

Torsk med sitronskiver i en bambuskurv som dampes over en kjele.
Foto: Tommy Andresen

Velger du å trekke fisken i vann, må du huske å salte kokevannet godt. Det kan med fordel være like salt som sjøvann. Vannet skal koke idet du har i fisken, men skrus ned med en gang fisken legges i. La den trekke i ca. 4–5 minutter.

Hvis du damper fisken, trekker den til seg mindre vann og virker fastere. Fisken kan dampes på en rist over litt kokende vann i en gryte, men bruk gjerne en bambusdamper hvis du har. Legg litt bakepapir eller noen sitronskiver under fisken for at den ikke skal sette seg fast. Damp fisken i ca. 4–5 minutter.

Når er den ferdig?

Hvis det kommer litt hvitt protein ut av fisken, er den sannsynligvis ganske ferdig. Best resultat får du hvis du tar den opp når den er nesten ferdig, og lar den hvile seg ferdig på papir i noen minutter. Da slipper den litt vann som du ikke behøver å få med over på tallerkenen.

Oppskrifter med torsk og skrei