Gyoza med svin
Gyoza er den japanske varianten av dumplings - de både dampes og stekes.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Gyoza er japanernes variant av den originale jiaozi som spises til nyttår i Kina. Den japanske versjonen er alltid pannestekt og dampet, og serveres gjerne med en saus av soya og eddik. Det er vanlig å servere den sammen med ramen eller som en siderett i Japan.
Gyoza med svin
Porsjoner:
Du trenger
- 1 pakke en pakke gyoza-ark
- 1 stk dampekurv
- 1 stk bakepapir (perforert)
Saus
- 1 dl Soyasaus
- 2 ts Ingefær, revet
- 2 ss Risedikk
- 1 ts Sesamolje
- Finhakket vårløk og sesamfrø
Fyll
- ½ Spisskål, finhakket
- 500 g Kvernet svinedeig 23 %
- 3 Vårløk, finhakket
- 40 g Ingefær, revet
- 2 fedd Hvitløk, finhakket
- 8 ss Soyasaus
- 3 ss Sake
- 2 ts Salt
- 2 ss Maisenna
Bland farsen med salt i en bolle. Rør sammen i 2–3 minutter til den binder seg. Ha i resten av ingrediensene og rør videre 2–3 minutter. Den kan også røres sammen med K-vispen i en kjøkkenmaskin. Farsen kan stå i inntil 24 timer, men mister spensten etter hvert som tiden går.
Finn fram arkene og legg en liten ss med fyll i midten. Ha litt vann på kanten mens du folder arket sammen på den ene siden og bretter kanten inn mellom hver fold. Fortsett til den er lukket, og stram til så den er tett. 8–10 folder per dumpling er vanlig.
Legg dumplingene i en stekepanne med olje, før du heller over kokende vann og damper dem under lokk. Når vannet er fordampet, tar du av lokket og lar dem steke ferdig med litt mer olje til de blir sprø.
Først publisert i Vinbladet 2025-2 (pdf, 4.0 MB)Sist oppdatert: