Siu mai - åpen dumpling med lam

Siu mai betyr «noe som er servert på siden», og er en kantonesisk dim sum.

Dampet dumpling i en bambuskurv.
Foto: Tommy Andresen

Siu mai serveres ofte som en snack, de er derfor litt mindre enn andre dumplings. De lages ofte med lam eller svin, ingefær, løk, reker eller bambusskudd.

Siu mai

Porsjoner: Nok til ca. 50 stk.

Du trenger

  • 1 pakke wonton-ark
  • 1 stk dampekurv
  • 1 stk bakepapir (perforert)

Saus

  • 2 ss Lao Gan Ma (kinesisk chilisaus)
  • 1 dl soyasaus
  • 2 ss riseddik
  • 1 ts sukker
  • 2 ts ingefær, revet

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Rør godt til sukkeret er oppløst. Server sausen som dipp.

Fyll

  • 400 g lammedeig
  • 4 ss soyasaus
  • to never kinesisk mynte (mild type)
  • 5 vårløk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 4 g ingefær, revet
  • 2 ts salt
  • 1 ts hvit pepper
  • 30 g rød rogn eller finhakket kokt gulrot

Bland farsen med salt i en bolle. Rør sammen 2–3 minutter til den binder seg. Ha i resten av ingrediensene og rør videre i 2–3 minutter.

Farsen kan stå inntil 24 timer, men mister spensten etter hvert. Den kan også røres sammen med K-vispen i en kjøkkenmaskin.

Kutt av hjørnene på wonton-arkene så du får en åttekant. Legg fyllet i midten av arket og brett kantene inn mot midten. La det være helt åpent i toppen som en slags sylinder. Damp dem i bambuskurv over en kjele med kokende vann. Topp med rogn eller gulrot når den er ferdig.