Siu mai - åpen dumpling med lam
Siu mai betyr «noe som er servert på siden», og er en kantonesisk dim sum.
Tekst: Andreas IngulOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør

Siu mai serveres ofte som en snack, de er derfor litt mindre enn andre dumplings. De lages ofte med lam eller svin, ingefær, løk, reker eller bambusskudd.
Siu mai
Porsjoner: Nok til ca. 50 stk.
Du trenger
- 1 pakke wonton-ark
- 1 stk dampekurv
- 1 stk bakepapir (perforert)
Saus
- 2 ss Lao Gan Ma (kinesisk chilisaus)
- 1 dl soyasaus
- 2 ss riseddik
- 1 ts sukker
- 2 ts ingefær, revet
Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Rør godt til sukkeret er oppløst. Server sausen som dipp.
Fyll
- 400 g lammedeig
- 4 ss soyasaus
- to never kinesisk mynte (mild type)
- 5 vårløk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, revet
- 4 g ingefær, revet
- 2 ts salt
- 1 ts hvit pepper
- 30 g rød rogn eller finhakket kokt gulrot
Bland farsen med salt i en bolle. Rør sammen 2–3 minutter til den binder seg. Ha i resten av ingrediensene og rør videre i 2–3 minutter.
Farsen kan stå inntil 24 timer, men mister spensten etter hvert. Den kan også røres sammen med K-vispen i en kjøkkenmaskin.
Kutt av hjørnene på wonton-arkene så du får en åttekant. Legg fyllet i midten av arket og brett kantene inn mot midten. La det være helt åpent i toppen som en slags sylinder. Damp dem i bambuskurv over en kjele med kokende vann. Topp med rogn eller gulrot når den er ferdig.
Først publisert i Vinbladet 2025-2 (pdf, 4.0 MB)Sist oppdatert: