Hvitvinsdampede blåskjell
Blåskjell er rimelig og enkelt å tilberede. Det frister kanskje mest på sommeren, men det er på vinteren de er best. Skal du plukke blåskjell selv bør du først sjekke om det er trygt å plukke blåskjell der du er.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Blåskjell smaker umiskjennelig av sjø. Det minner om rogn og tang, med der er også et innslag av noe nøtteaktig, nesten jordlig eller soppaktig. Hva du koker med blåskjellene bidrar med ekstra aroma, enten det bare er hvitvin og hvitløk eller fløte, urter, safran eller karri.
Les ogsåDrikke til blåskjell
Hvitvinsdampede blåskjell
Porsjoner: 4
- 2 kg blåskjell
- 0,5 stk løk
- 3 stk vårløk eller 1 liten purre
- 2 stilker stangselleri
- 3 fedd hvitløk
- 1 ss smør eller olivenolje
- 2 dl tørr hvitvin (uten fatpreg)
- 2 ss hakket bladpersille
Kast knuste blåskjell. Finhakk løk, vårløk, selleri og hvitløk. Surr alt i kjelen med smør eller olivenolje til løken blir myk.
Hell i hvitvin og tilsett blåskjellene. Legg på lokk og damp i 3-4 minutter. Rist på kjelen så skjellene får omrokkert seg litt. Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
Nå kan du sette kjelen på bordet og serve den slik den er, eller du kan sil av kraften og redusere eller smaksette den. For eksempel reduser kraften til halvparten og pisk inn kaldt smø. Du kan også tilsette fløte eller creme fraiche for en kremet versjon.
Dryss over hakket persille og server gjerne med aioli, ferskt brød eller pommes frites til.
Sist oppdatert: