Tom Kha Gai – thailandsk kyllingsuppe
Tom Kha Gai er en smakfull thaisuppe med kylling. Originalt lages den av en hel kylling og galangarot, men du kan forenkle den med å bruke fersk ingefær og kyllingfilet.
Tekst: Niclas LundmarkOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Thaimat er populær kosemat i Norge og ingrediensene til å lage det er tilgjengelig over hele landet. Tom khagai er en berømt thaisuppe som er en god representant for hva thaimat er, med tanke på aroma og grunnsmaker. I korte trekk handler thaimat om aroma. Ferske aromaer fra lime, sitrongress, koriander, ingefær, galangal, kokosmelk vekker sanseapparatet. Det skal være pågående, ferske og fokuserte aromaer i en god thairett. Litt syrlighet og et kjærlig bitt fra chili kan du også forvente.
Les ogsåDrikke til thaimat
Tom Kha Gai
Porsjoner: 6
- 400 g kyllingfilet i biter
- 1,5 liter kyllingkraft
- 200 g champignon, skivet (Bruk enokisopp hvis du får tak i det)
- 2 store gulrøtter, skrelt og kuttet i tynne skiver
- 4 stk sjalottløk kuttet i tynne skiver
- 3 stk sitrongress, delt i to på langs
- 2 bokser kokoskrem
- 3 stk lime
- 12 stk limeblader (kafirlime)
- 1 liten rot (ca 100 g) galangal (evt ingefær), grovhakket
- 200 g cherrytomat, delt i to
- 4-5 ss fiskesaus
- 1 stor bunt koriander
- 1 bunt vårløk, skjært i tynne skiver
- 1 ts sukker
- 2 stk grønne chili, skjært i tynne skiver
- 3 dl jasminris
- 1 ts salt
Vask risen godt og skyll i rennende vann i en sil. Kok opp 5 dl vann i en kjele med 1 ts salt. Når vannet koker har du i risen, la det koke med lokk 1-3 minutter før du skrur ned platen på aller laveste varmen. La risen stå med lokk til den er ferdig. Ca 30 min.
Kok opp kyllingkraft og kokosmelk, tilsett galangal, limeblad, og sitrongress. La det trekke i ca 20-30 min, og sil av. Tilsett kylling, sjalottløk, tomat, gulrot og sopp, og gi et oppkok og trekk til kyllingen er ferdig. Smak til med saft av lime, sukker, og fiskesaus. Ved servering tilsetter du finstrimlet chili og vårløk, og en liten neve koriander. Server med ris på siden.
Sist oppdatert: