Artikkel fra Vinbladet 2-2020
Kokk: Andreas Ingul
Foto: Stian Broch

Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kun to varianter; pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza margherita (tomat, basilikum og mozzarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer.

Her gir vi deg drikketips til ni ulike toppinger. Oppskrift og tips til den perfekte pizzadeigen finner du i Vinbladet nr 2 2020.

Generelle tips om hva som smaker godt til pizza 

Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktige biroller. Generelt er enkle, fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt. Det passer også bra med fruktig, godt avkjølt drikke når du spiser ute i sol og varme. Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur til maten. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.  

Kokketips!

Stek pizzaen med kun tomatsaus og legg på de andre ingrediensene etter at pizzaen er ferdig stekt.

bord med pizzaspade og pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum, fat med tomat, mozzarella og basilikum på siden

Pizza Margherita

Pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum

Drikke til Margherita

Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av smaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.

Rødvin: vin fra Valpolicella eller på druen Barbera
Hvitvin: vin på druene Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Fiano eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

pizza med pølse og chili og tomatsaus

Pizza med Salsiccia

Tomatbasert pizza med mozzarella, salsiccia, chili og oregano.

Drikke til pizza med salsiccia

Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.  

Rødvin: saftig rødvin på druene Mondeuse fra Savoie eller Gamay fra Beaujoulais 
Hvitvin: vin på druene Riesling fra Tyskland eller Albariño fra Spania 
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær 
Øl: pale ale, lys lager 

bord med skjærefjøl og pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum

Pizza med spekeskinke og burrata

Pizza med tomatsaus, burrata, spekeskinke, cherrytomater og basilikum

Drikke til pizza med spekeskinke og burrata

Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.

Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel på druene Barbera og Dolcetto fra Piemonte eller Nerello Mascalese og Frappato fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin har preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen. Les mer om oransjevin
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

bord med pizzaspade med pizza toppet med tomatsaus, chilipølse og mozzarella

Pizza med n'duja

Pizza med tomatsaus, sterk chilipølse (n'duja) og mozzarella

Drikke til pizza med n'duja

N'duja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia, denne pizzaen kalles også pizza alla calabrese. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.

Rødvin: en smaksrik rødvin på druen Sangiovese er en klassiker. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på druene Nero d’Avola, Grenache eller Cabernet franc som et alternativ
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, en chenin blanc eller greco di Tufo med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

bord med trefjøl og pizza med ramsløk og asparges

Grønn vårpizza

Hvit pizza med spinat, asparges, ramsløk og hvit geitost 

Drikke til grønn vårpizza

Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.

Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende
Hvitvin: aromatisk vin på druen Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Loire, falanghina fra Campania.
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: New England IPA, hveteøl

Tips! Du kan lage en puré av asparges, spinat og ramsløk og benytte den som saus.

bord med pizza med gresskar spinat, pinjekjerner og ricotta. gult kjøkkenhåndkle ved siden av

Pizza med gresskar

Hvit pizza med gresskar, pinjekjerner, spinat, salvie, provolone og ricotta

Drikke til pizza med gresskar

Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.

Hvitvin: vin på druen Riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl

bord med trefjøl og pizza med røkt ost, steinsopp, pinjekjerner og oregano

Høstpizza med sopp

Hvit pizza med steinsopp, provolone, pinjekjerner og oregano 

Drikke til hvit pizza med sopp

Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt.

Rødvin: moden rødvin på druene Nebbiolo, Sangiovese eller Pinot Noir. Benytt stilen utviklet og nyansert.
Bobler: champagne, cremant eller cap classique med tydelig autolysepreg
Hvitvin: utviklet hvitvin og oransjevin vil være spennende valg. Les mer om vinstilene for hvitvin

bord med trefjøl og pizza med rogn, chips, dill og rømme. bestikk, bolle med chips, krukke med dill og skål med rogn

Pizza med løyrom

Hvit pizza med løyrom eller lakserogn, rømme, dill, rødløk, potetchips og provolone

Drikke til pizza med løyrom

Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Dype smaker som passer godt til fyldige drikker som smaker av annet enn bare fruktighet.  

Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende 
Hvitvin: vin på druen Chardonnay fra USA eller burgund, greco di Tufo fra Campania 
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade 
Øl: pils, farmhouse ale  

bord med pizza med sardiner, tomatsaus, sorte oliven og basilikum. skål med oliven og hvitløk, boks med sardiner

Pizza med sardiner

Tomatbasert pizza med sardiner hvitløk og oliven

Drikketips til pizza med sardiner

Sardiner er fete, smaksrike og salte. Sammen med oliven og hvitløk er dette smaker fra Middelhavet

Hvitvin: vin på druen Alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di Tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale