Drikke til sopp

Sopp har jordlige og nøtteaktige aromaer som passer godt til gjæret drikke. Her får du generelle drikketips til soppretter.

Sopp som ligger opp ned i skogen.
Foto: Kristin Eidem Fostervold / Soppdilla

Sopp er ulikt andre smaker

Smaken av sopp er sin helt egen aromagruppe som hverken tilhører det ferske eller det tørkede, men ligger et sted imellom. Vi kaller sopparomaene dype, jordlige eller nøtteaktige, men du kan også finne aromaer som minner om mel, blomster, tørket frukt eller krydder i de ulike sopptypene. Slike dype aromaer i maten passer godt med litt beslektede aromaer i drikken.

Hva skal man drikke til soppretter?

Øl og annen gjæret drikke har aromaer som likner sopp og passer derfor godt å drikke til.

Soppen har en kjøttaktig konsistens som gjør at du godt kan velge rødvin. Rødvin med utviklet frukt, spesielt av druene nebbiolo eller pinot noir, har ofte skogbunnaromaer som matcher soppen.

Alders- og fatlagringspreg - eller fataroma - er eksempler på prosesser som gjør vinen eller drikken mer soppvennlig, så det er også mye annet å velge mellom: hva med hvitvin eller musserende, tørr sherry eller madeira, florvin eller oransjevin, fransk sider eller belgisk surøl?

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag