Drikke til chili og sterk mat
Når munnen er «under angrep» av chili kan det være vanskelig å smake noe annet. Hvordan forholder vi oss da til drikkekombinering? Kan vi i det hele tatt snakke om en mat- og drikkekombinasjon hvis vi bare smaker chili?
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke

Verdensvant frukt
Chili er en samlebetegnelse på fruktene fra planteartene Capsicum annuum og Capsicum frutescens. Planten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har spredd seg til hele verden. I tillegg til pepper er chili verdens mest brukte krydder.
I mexicansk kjøkken er chili en grunnstein i matlagingen, men også i resten av Sør-Amerika, store deler av Afrika og i hele Asia fra India og sør-østover, er chili blitt en del av matlagingstradisjonen. Også her hjemme har vi også lært oss å elske den søte smerten fra et realt chilikick.
Capsaicin irriterer slimhinnene
Chili inneholder det aktive stoffet capsaicin som gjør at slimhinnene våre blir irriterte og vi kjenner smerte. Det føles som det brenner, men det er heldigvis bare en illusjon. Hvor mye smerte vi kjenner, avhenger av hvor vant vi er til chili, antakeligvis spiller genene våre også en rolle, og selvsagt hvor sterk chilien er.
Hva er god drikke til chilisterk mat?
Capsaicin er ikke vannløselig, og derfor hjelper det ikke å drikke vann om det brenner i munnen. Fett, derimot, som for eksempel finnes i yoghurt, er mer lindrende. Det er derfor mange foretrekker mango lassi til sterk indisk mat. Fettet i yoghurten løser opp capsaicin og demper chiliheten. Sødmen fra mangoen virker også formildende på det sterke.
Alkohol forsterker chilieffekten, og derfor vil drikke med mye alkohol gjøre sterk mat sterkere. Her er det opp til hver enkelt å bestemme om man vil forsterke det som er sterkt, eller bruke drikken som en pause fra den sterke maten. Rådene under er basert på mange chilismakinger med retter fra ulike verdenskjøkken.
Unngå dette
- Det er bortkastet å bruke de dyreste vinene til sterk mat. De fine detaljene i vinen blir helt overdøvet av den sterke smaken.
- Ikke velg vin med mye tannin og fatpreg. Chilien tar en del frukt, og får vinen til å virke mer trå og fatpreget enn den egentlig er.
Sikre valg
- Vin med litt sødme kan virke dempende på det sterke, og klarer å beskytte mer av fruktigheten i vinen sammen med maten. Det søte er en mild kontrast til det sterke.
- Mye handler om munnfølelse når maten blir veldig sterk. Derfor kan drikke med glatt eller oljet munnfølelse var en god og lindrende kontrast til det sterke.
- Øl endres ikke på samme måte som vin, og de fleste øltyper kan brukes. Lyse, middels bitre øl lesker mest.
Raske drikketips
- Vin på druen riesling med litt sødme (feinherb) fra Tyskland
- Vin på druen pinot gris med litt sødme fra Alsace
- Vin på druen chenin blanc med litt restsødme fra Vouvray, Loire i Frankirke
- Norsk fruktig sider med litt restsødme
- Lys lager / pils. Gjerne asiatisk.
Smak, smerte og «nogot attåt»
Smerten vi kjenner når vi spiser chilisterk mat, setter i gang produksjon av endorfiner i kroppen, som virker bedøvende. En morsom bieffekt er at endorfinene også kan gi en rusliknende følelse og rett og slett få deg til å le. Det er heller ikke uvanlig at sterk chili utløser kroppslige reaksjoner som økt spyttproduksjon, rennende nese og øyne, svettetokter, hjertebank eller hikke.
Husk at chili kan være irriterende for huden. Etter å ha kuttet chili er det lurt å vaske hendene godt med såpe, og være forsiktig med å ta seg i øynene eller på andre følsomme kroppsdeler. Ved håndtering av de aller sterkest små rakkerne kan det være en god idé å bruke hansker.
Drikketips og oppskrifter på sterke retter
- Drikke til mat
Drikke til thaimat
- Drikke til mat
Drikke til indisk mat
- Drikke til mat
Drikke til taco
- Oppskrifter
Pad kaprao - Thai basil stir-fry
- Oppskrifter
Thai fiskekaker med papayasalat
- Oppskrifter
Griseøresalat fra Thailand
- Oppskrifter
Khao soi - thai kyllingkarri
- Oppskrifter
Laab moo - svinekjøtt med chili og mynte
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: