Nyttårsmeny med champagne og andre bobler

Champagne og musserende kan passe til alle rettene på nyttårsaften. Her er de beste kombinasjonene, og noen tips hvis du vil variere med alkoholfritt, øl eller stille vin.

Spisebord dekket på til fest.
Foto: Getty Images

Flere typer musserende vin

Skal vi gi ett champagneråd til nyttår, må det bli å la champagnen komme på bordet sammen med maten, mens sansene er på topp. Både smaksrikdommen og friskheten i champagnen kommer til sin rett med mat, og boblene virker smaksforsterkende.

Ekte champagne kommer fra området Champagne i Frankrike, men nesten alle vinproduserende land lager musserende vin.

Hva er forskjellen på champagne, crémant, cava og prosecco?

Nærbilde av musserende vin i et glass.

Frisk aperitiff

En aperitiff har flere funksjoner enn å ønske gjestene velkommen. Det viktigste er at den skal gjøre deg klar til måltidet, vekke sansene og skjerpe appetitten.

Prøv noe hvitt, friskt, tørt og ikke for alkoholsterkt, som en slank Champagne, en Crémant de Bourgogne, Crémant de Bordeaux eller en sekt fra Østerrike eller Tyskland.

Ønsker du en fruktigere og mer sødmefull stil på aperitiffen kan en prosecco passe godt. Musserende vin uten alkohol eller fruktmost med bobler er også en flott aperitiff.

Forrett

Som start på et festlig nyttårsmåltid, kan du for eksempel servere noe lett og friskt som skalldyr naturell, østers eller kaviar. Da passer det bra med en tørr, ikke så kraftig vin, gjerne en blanc de blancs – altså en musserende vin laget av bare grønne druer – fra Champagne, England eller Jura.

Polkokkens oppskriftLettgravet kveite med råreker

Tallerken med gravet kveite, råreker, agurk og dill

Hovedrett

Kalkun

Musserende vin eller champagne kan være et spennende valg til den tradisjonelle nyttårskalkunen. Prøv gjerne en blanc de noirs, som er en musserende vin laget av kun blå druer, eller en annen fyldig musserende vin til kalkunen. Franciacorta og Alta Langa er musserende vin fra Nord-Italia som lages på samme metode og med samme druetyper som i Champagne.

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt serveres ofte på nyttårsaften. Det er fett, salt og har eventuelt røkt smak, og det er viktig å velge en vin med solid frukt og høy syrefriskhet. Velg gjerne en rik type, med autolysepreg (aromaer som kjeks og brøddeig som kommer av lang lagring på bunnfall/gjærrester). En god norsk håndverkssider passer også veldig godt til salt kjøtt.

Viltmiddagen

Til en viltmiddag med sopp eller soppsaus vil en champagne med litt alder, eller champagne iblandet litt reservevin (solere / reserve perpetuelle) være et spennende valg. Med lagring vil vinen utvikle aromaer i retning sopp, nøtter og spekeskinke. Roséchampagne er en gammel klassiker til fasan.

Fisk

Type, tilberedelse, temperatur og tilbehør avgjør hvilken stil som passer til fisk. Rå sushi trenger lette og friske viner, for eksempel Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs eller gjerne en pet nat - en ufiltrert perlende vin. 

Til rikere sjømat, med kraftig saus eller annet smaksrikt tilbehør, som stekt torskefilet med soyasmør og brent blomkålkrem, kan du bruke en fyldig musserende vin med tydelig autolysepreg, gjerne fra Tasmania eller California. Dette er viner som har både aroma og kraft som passer til slike retter.

Flere tipsDrikke til julemat

Bilde av en pakke med kort.
I think I'll have champagne with the lutefisk.

Neida, grevinnen sa ikke det, men hun kunne ha gjort det hvis lutefisk stod på menyen. Musserende vin er godt til lutefisk fordi det gir en god kontrast til den geleaktige og myke fisken.

Grevinnen og hovmesteren: Menyen med drikkeforslag

bilde av grevinnen og hovmesteren.

Hummer og østers

Skalldyr smaker deilig med champagne. Smaken av sjø sammen med både salt, sødme og litt bitterhet kommer perfekt fram med en lett, elegant og frisk champagne eller engelsk musserende, gjerne en blanc de blancs.

Østers og hummer er klassisk champagnemat, men også reker eller en enkel blåskjellgryte får nye dimensjoner i følge med de friske boblene i vinen.

Flere tipsDrikke til hummer servert på forskjellig vis

Gratinert hummer.

Dessert og ost

Musserende vin med tydelig autolysepreg passer fint til de nøtteaktige aromaene, saltet og fettet som du finner i faste oster som parmesan, comtè, manchego eller pecorino.

Til en søt dessert med bær eller frukt passer det også fint med en fruktig, frisk og perlende Moscato d'Asti eller en boblende og rødbærsfruktig Brachetto fra italienske Acqui.

Flere tipsDrikke til klassiske kaker og desserter

Kakebord med et stort utvalg av kaker og desserter.


Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag