3. september: Nyhetslansering

Lanseringen inneholder flere saftige og mørke rødviner til høstens vilt, samt hvite og musserende viner til fårikål og soppretter.

Praktisk informasjonSlik fungerer nyhets­lanseringene

Illustrasjon.

Litt om produktene i denne lanseringen

Rhône og syrah

Syrah eller shiraz er en av vinverdenens store druer. Den er kjent for å gi kraftige viner som passer godt til vilt. Mest kjent er nok syrahvinene fra Nord-Rhône, og i september lanserer vi vin fra Collines Rhodaniennes, Saint-Joseph og modne viner fra Crozes-Hermitage. Hvitvin fra Saint-Peray i Nord-Rhône blir det også plass til.

Det kommer også rødvin på syrah fra USA og Australia – fra Red Mountain AVA i Washington og klassisk shiraz fra Barossa Valley.

Les mer omVin fra Rhône

Utsikt over byen Tain-l'Hermitage med den stupbratte Hermitageåsen i bakgrunnen.

Bairrada

Baga er Bairradas stolthet, og sesongmessig representerer rødviner basert på denne druen gode alternativer til viltsesongen. Vi lanserer et knippe produkter som spenner over yngre, ferske og saftige eksemplarer, via nyanserte og dype jordsmonnsviner, til drikkeklare viner med alder.

Området er i mindre grad kjent for sine mineralske og komplekse hvitviner som bærer preg av både atlanterhavsklima og kalkholdig jordsmonn. Også disse vinene vil få plass i hyllene, sammen med frisk og encruzado-basert bag-in-box fra naboregionen Dão.

Les mer omVin fra Portugal

Kart og flagg av Portugal.

Central Otago

I september retter vi fokus mot verdens sørligste vinregion, og lanserer flere viner fra en av de kanskje mest spennende og varierte vinregionene i New Zealand, nemlig Central Otago. Ved siden av Marlborough er nok dette den regionen som har fått mest oppmerksomhet internasjonalt. Regionen er særlig kjent for høy kvalitet på pinot noir og chardonnay med ganske sjenerøs, men likevel elegant frukt. I september velger vi å fokusere på druetypene pinot noir og pinot gris. Vinene på pinot gris er i en stil som minner om de fra Alsace med rik moden frukt.

Les mer omVin fra New Zealand

Kart og flagg av New Zealand.

Georgia

Georgia har mer enn 525 druetyper, og vin har blitt laget i mer enn 8000 år uten noe vesentlig opphold. I september tar vi for oss regionene Imereti og Kakheti. Disse to vinregionene er veldig forskjellige. Kakheti helt i øst er den mest kjente og største regionen, med kontinentalt klima fra mildt til subtropisk, og hvor mesteparten av regnet kommer om vinteren. Imereti, som ligger nordvest for hovedstaden Tbilisi, er kanskje den mest mangfoldige regionen når det gjelder druetyper og mikroklimaer.

Fra disse to regionene lanserer vi vin fra litt mindre kjente druer, som den friske og leskende blå druen aladasturi og den grønne druen kisi. Oransjevin og vin laget i amfora er stadig etterspurte vintyper, og Georgia har en lang historie med å lage disse stilene. Vi har ikke glemt Georgias mest kjente drue saperavi, og vi lanserer både ung og moden utgave for å vise lagringspotensialet denne druen har.

Les mer omVin fra Georgia

Kart med flagg som viser Georgia.

Franciacorta - italiensk musserende

Tradisjonell metode er på ingen måte forbeholdt Frankrike, spesielt ikke med tanke på utviklingen i Franciacorta, hvor flere er inspirert av Champagnes uavhengige småskalaprodusenter. Fokus på voksested, høyere modning på druene og lite eller ingen dosage representerer viktige elementer i denne utviklingen. Områdets dype, mineralske, saftige og livlige viner er så absolutt i stand til å ta opp konkurransen med sin storebror Champagne og passer perfekt til høstens fårikål.

Tysk riesling

Det har blitt en tradisjon å lansere tysk grosses gewächs (GG) i september. Det blir både ortswein, erste lage og grosses gewächs. I år blir det et lite tema på Pfalz, hvor mange av de mest populære tyske rieslingene kommer fra. Blant annet fra vinmarken Ungeheuer, en vinmark kjent for å gi veldig god modning av druene. Vinene er derfor som regel på den fyldige siden, med moden frukt, et tydelig mineralpreg og litt krydder.

I tillegg blir det riesling fra Canada som en outsider til de klassiske tyske vinene.

Les mer omVin fra Tyskland

Kart og flagg av Tyskland.

Les om2023 og 2024-årgangene i Tyskland

Vinkorker med rødvin og årganger.

Øl - norsk malt og norsk gårdsøl

Pale ale er ølstilen som ligger i skyggen av den mer populære India pale ale. Denne gangen lanserer vi to varianter av pale ale fra forskjellige bryggetradisjoner: Extra special/Strong bitter som har sitt opphav i Storbritannia, og American pale ale som er en mer moderne tolkning.

Vi ønsker også å fokusere på norsk korn og lanserer et parti med IPA fra norske håndverksbryggerier og norskt gårdsøl. Dette er noe man gjerne har kalt kveikøl tidligere, men det produseres også gårdsøl på berm og gong, som er andre gjærstammer enn kveik.

Høstlig brennevin

Med alt det høsten bringer av tradisjoner lanserer vi italiensk bitter, akevitt og eplebrandy fra Norge og - for å skape større bredde i whiskykategorien - 16 år gammel single malt whisky fra Skottland, samt røykpreget blended whisky på klimasmart emballasje (lett glassflaske).

Les ogsåVerdt å vite om akevitt

Råvarer til gin og akevitt, som potet, eienbær, karve, dill og krydder.

Alkoholfritt

I alkoholfrihylla kommer det også spennende nye produkter: Melkestout, håndverkssider, ingefærøl, tonic med smak av klementin og klassisk alkoholfri rødvin. Som et alternativ til rødvin lanserer vi også en botanisk fermentert drikk fra Danmark basert på rødbete, rips og surkirsebær.

Les ogsåUlike typer alkoholfrie produkter

Ansatt viser alkoholfritt sortiment til kunde.

Høstens viner til høstmat