Drikke til oksekjaker med potetpuré
Oksekjaker krever lang tids koking for å bli mør, men blir til gjengjeld saftige med dype, kraftige og umamirike smaker.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke
Oksekjaker er smaksintenst og innkokt
Grovfibret kjøtt som er kokt lenge i rødvin og kraft, har ikke mange nyanser og kontraster, men er smaksintenst og innkokt. Potetpureen mildner smakene fra gryta uten å ta for mye plass i smaksbildet. De dype, kraftige og umamirike smakene gjør retten til en diggbar vintervarmer.
Kraftige og robuste rødviner
Kraftige og robuste rødviner, som bordeauxviner er eksempel på, er viner med samme intensitet som den fyldige maten. Velg helst noen som har hatt 10–15 års lagring. De jordlige, brune aromaene i slik vin er litt beslektet med de i maten, og lagringspreget i vinen blir tydeligere til maten. Fersk fruktighet i yngre vin blir en stor kontrast til maten, og fungerer heller som et avbrekk fra smaken i maten.
Rødvin
Vårt førstevalg av rødvin til oksekjaker er 10–15 år gammel bordeauxvin.
- Vin som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Bordeaux i Frankrike
- Vin på bourdeauxdruer som er syv til åtte år eller eldre, gjerne fra Napa Valley i California, Bolgheri i Toscana og Hawke’s Bay på New Zealand
- Vin på druen sangiovese som er syv til åtte år eller eldre, fra Toscana i Italia
- Vin med lang tid på fat og som er syv til åtte år eller eldre, som rioja reserva eller gran reserva fra Spania, eller Brunello di Montalcino fra Toscana
Hvitvin
Hvitvin til innkokte oksekjaker krever en vin av god kvalitet og med god konsentrasjon
- Fat- og bermepreget hvitvin på druen chardonnay fra Burgund, Argentina eller California som er syv til åtte år eller eldre
Øl og sider
De innkokte kjøttsmakene passer godt med et litt brent maltpreg i øl.
- Porter
- Belgisk klosterøl av typen dubbel
- Flamsk rødbrunt øl, surølet skaper liv i kombinasjon
- Oksidativ sider fra Bretagne eller Normandie i Frankrike
Alkoholfritt
- Alkoholfri stout
- Eplemost med røde bær
Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: