Oksekjake med potetpuré og trøffel
Grovfibret kjøtt som er kokt lenge i rødvin og kraft, har ikke mange nyanser og kontraster, men er smaksintenst og innkokt. De dype, kraftige og umamirike smakene gjør retten til en diggbar vintervarmer.
Tekst: Anne EnggravOppskrift: Andreas Ingul - Kokk og butikkekspeditør
Utviklet vin til mat
Denne oppskriften ble utviklet spesielt til utviklet vin, og utviklet bordeaux spesielt, i forbindelese med vinbladet nr 4-2025. Der konsentrere vi oss om tre typer – riesling, bordeaux og champagne.
Grovfibret kjøtt som er kokt lenge i rødvin og kraft, har ikke mange nyanser og kontraster, men er smaksintenst og innkokt. Kraftige og robuste rødviner, som bordeauxviner er eksempel på, er viner med samme intensitet som den fyldige maten.
Les ogsåDrikke til oksekjaker med potetpuré
Oksekjake med potetpuré
Porsjoner: 4
Oksekjaker
- 1 kg oksekjake
- 3 sjalottløk, delt i to
- 1 flaske ueiket rødvin
- 1 liter oksekraft
- 0,5 liter kyllingkraft
- 100 g smør
- 4 ss finhakket gressløk
- 1 kvast timian
- 1 ss hel pepper
- 3 laurbærblader
- 1 hel hvitløk
- 2 ss solsikkeolje
Skjær av den store senen og fettet på toppen av kjakene og brun dem i en støpejernsgryte med litt olje. Legg sjalottløken i gryta med snittflaten ned og brun dem sammen med kjøttet. Hell over rødvin og kok inn i ca. 10 minutter.
Tilsett oksekraft, kyllingkraft, pepper, laurbærblad og hvitløk og legg på lokk. Stekes i ovn på 90 grader over natten, eller på 160 grader i ca. 4 timer. Kjøttet skal være mørt nok til at du ikke trenger kniv for å dele det opp.
Ta ut kjøttet når det er ferdig, og sil av kraften. Kok eventuelt inn kraften så den tykner mer, og pisk inn smør. Legg i kjaken sammen med en kvast timian. Varm opp under lokk før servering.
Potetpuré
- 6–8 store mandelpoteter, skrelte
- 1,5 dl melk eller fløte
- 200 g smør
- 1 kvast timian
- salt og pepper etter smak
- 3–4 dråper trøffelolje
Kok potetene møre og sil av vannet. Press dem i en potetpresse eller sil mens de er rykende varme. Kok opp melk, smør, timian, salt og pepper. Kok inn til blandingen har fått smak av timian. Ta ut urtekvasten og tilsett potetene mens du visper. Potetpureen skal være glatt og passe tykk. Hvis den blir for tynn, kan den kokes inn under omrøring. Hvis den er for tykk, kan du spe med melk.
Servering
- 1 liten bunt gressløk, finhakket
- ca. 6–8 g fersk trøffel, revet
Legg opp potetpuré, oksekjake og saus og topp med gressløk og trøffel.
Først publisert i Vinbladet 2025-4 (pdf, 2.7 MB)Sist oppdatert: