Tilbake
FagpratVinVinland og områder

Vin fra Vinho Verde

Vinho Verde er Portugals største DOC og ligger helt nordvest i Portugal. Dette er et kjølig og fuktig område som ligger ut mot Atlanterhavet.
vinho verde av.jpg
Foto: Getty Images

Vinho Verde har tradisjon for å lage viner med noe lavere alkoholstyrke (11-12 %). Dette gir lette viner som passer godt til varme sommerdager. Vin med lavere alkoholstyrke er sammen med våre alkoholfrie produkter en del av vår bærekraftsatsing på alkohol og helse.

Disse lette, friske og fruktige vinene er rimelige og passer godt til reker og lette sommersalater.

Rosévin

Portugal er en stor rosévin-nasjon. Det kjølige klima i Minho gir god friskhet i rosévin. En viktig egenskap for god rosévin.

9 regioner

Vinho Verde har ni underregioner (Monção og Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa og Paiva) som har sine navn etter elevene eller byene de ligger i nærheten av.

Kart over vinområdene i Portugal.

Druene

Loureiro

Denne druen ble tidligere blandet med andre druer som Trajadura, Arinto og Alvarinho, men har i de senere årene vokst i både anseelse og kvalitet. Den er i dag en av Portugal sine kvalitetsdruer og klarer seg helt fint alene.

Vinene har ofte en litt oljet tekstur, men mer enn nok friskhet til at dette ikke blir tungt. Aromaene går i retning av blomst, litchi og urt. Og det er fristende å si laurbærblad, siden det er dette Loureiro betyr på portugisisk. Men det er visstnok Laurbærblomsten, ikke bladene som Loureiro lukter som ifølge portugiserne.

Alvarinho

Dette er samme drue som Albariño i Spania. Druen gir godt med fruktighet og friskhet, og sammenliknes derfor ofte med «Riesling». Vinene har en leskende syre, og en tydelig og nyansert fruktighet med preg av eple, gul plomme, sitrus, fersken, sjasmin med mer. Alvarinho har tykt skall noe som er veldig nyttig i regioner med fare for råte, som i Vinho Verde.

Vinmarkene rundt byene Melgaço og Monção helt nord i Vinho Verde og litt inn i landet, regnes som det beste for Alvarinho. Her er klimaet noe tørre og varmere, takket være skjermende fjell, noe som gir bedre modning på druene.

Podkast 250. Albariño - Druetypen som liker havet

Lær litt av hvert om druetypen Albariño. Her får du alt fra uttale til hvordan viner basert på denne druetypen smaker og hva slags maten vinene passer til.