Drikke til dumplings
Gøy å lage, godt å spise. Dumplings åpner for både sosiale og gastronomiske opplevelser.
Tekst: Anne Enggrav - Fagansvarlig mat og drikke

Hva smaker dumplings?
Å spise dumplings er ikke som å spise en tallerkenrett. Man tar litt av den ene typen dumpling og litt av den andre. Dypper først i den ene sausen og så i den andre. Hver munnfull kan være ganske forskjellig, og det gir ikke mening å kombinere én drikke til hver dumpling, eller til hver saus.
Å spise dumplings handler også om å ta pauser mellom hver munnfull, som er full av kontraster og tydelige smaker. Her er det rom for å eksperimentere.
Polkokkens oppskrifterInviter til dim sum-fest!

Drikke til dumplings
I Kina serveres te til dumplings. I storbyenes kule restauranter serveres håndverkscocktailer. Vi har smakt mye og funnet et stort spenn i drikker som passer til polkokkens dumpling-bonanza.
Raske drikketips
- Oolong-te
- Pils eller lys lager
- Norsk håndverkssider
- Hvitvin på druen riesling fra Tyskland med litt sødme (feinherb)
- Lagret sake eller yuzusake
- Alkoholfri pils, håndverkssider eller thai-mocktail
Te
Oolong-te er en kinesisk te som kan beskrives som en mellomting mellom svart og grønn te. Dette er et godt og stilig valg. Teen har dempet aroma av tørkete urter som legger seg litt bak smaken fra maten.
Øl og sider
Pils er kanskje en selvfølge, og en avkjølt pils er et leskende og godt valg. Etter flere forsøk med andre øltyper endte vi opp med at en god pils har alt som skal til for å møte maten uten at den tar for mye plass.
Sider, gjerne en håndverkssider fra Norge eller Frankrike, har den fine kombinasjonen av fruktighet og noe krydret. Det gir en solid base for maten.
Hvitvin og rødvin
Hvitvin på druen riesling med eller uten restsødme er umulig å komme utenom. Riesling har nok syrlighet til å rense munnen og gjøre den klar til neste smak. Den har overflod av frukt, som gir gode kontraster til dybden i både dumplings og sauser. Hvis du er glad i mye chili eller bruker mye salt soya, kan du gjerne ha litt sødme i vinen. For eksempel en kabinett eller en feinherb.
Oransjevin fra Georgia eller Friuli i Italia har balsamiske aromaer av kvae og moden frukt som gir en fin dybde, spesielt til suppedumplingen. Alle variantene, også rekedumplingen, smaker overraskende godt sammen med denne type aromaer.
Rødvin kan fort overdøve smaken av maten, men palhete, en lys og lavekstrahert rødvin fra Portugal, er en god og leskende kontrast.
Yuzu og sake
Lagret sake er en spennende matdrikk med dype aromaer som minner om nøtter, soya og tørket sopp – nesten som en flytende dumpling. Det passer spesielt godt til lammedumplingene.
Yuzusake er egentlig ikke en sake, men en slags syrlig sitruslikør som minner om en vellaget sitrus-cocktail. Servert med isbiter er den en gøyal og overraskende god kontrast til smakene i maten.
Les ogsåVerdt å vite om sake

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?
I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.
Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?
Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.
Sist oppdatert: