Drikke til skalldyr

Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet.

Skalldyrfat med reker, krabbe og østers
Foto: Getty images

Skalldyrskalaen

Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet. Ulik tilberedning stiller ulike krav til drikken, skal du serve rått eller naturell, grilling eller gratinert?

Raske drikketips

  • Rå og ubehandlet smaker skalldyrene sart og havaktig. Da passer lett, lys og frisk drikke. Om østers serveres med sitron eller en dråpe Tabasco, erikke forskjellen så stor. Østers og stout er en kombinasjon som spiller på kontraster og bryter med mønsteret.
  • Kokt, naturell med loff, sitron, majones og dill er den vanligste serveringsmåten for mange skalldyr. Her passer lett, fruktig og frisk drikke.
  • Stekt får skalldyrene kraftigere og dypere smak, som gjør at fyldigere og mer konsentrert drikke passer bedre. Stekt vil for eksempel et kamskjell flytte seg på skalaen med mer smaksintensitet.
  • Grilling gir karamellisering og eventuelt røyksmak og du kan gå enda et hakk opp i smakskraft på drikken. Grillet hummer med smør får aromaer som minner om en fyldig, fatlagret chardonnay.
  • Gratinerte skalldyr blir særlig smaksintense og drikken kan gjerne ha ekstra friskhet og konsentrasjon.
  • Smakstilsetninger som marinering og krydring gjør maten mer smaksrik og det kan passe med fyldigere drikke. Men aromabildet endres også. Til asiatiskinspirerte retter med sitrongress, chili og ingefær kan en frisk riesling med aroma av modne frukter komme til sin rett.

Drikke til reker

Reker naturell på et fat.

Drikke til blåskjell

skål med dampa blåskjell og pommes frittes på bord.

Drikke til østers

bord med tallerken med østers og skål med marinert agurk.

Drikke til sjøkreps

Ildfast form med gratinert sjøkreps.

Drikke til hummer

Gratinert hummer.

Drikke til hummersupppe

Skål med hummersuppe og hummerkjøtt.

Drikke til ferskvannskreps

Kjele med kokte ferskvannskreps

Drikke til pasta vongole

Tallerken med spaghetti med skjell.

Drikke til krabbe

kokt krabbe og krabbeklør med tilbehør på et bord.

Drikke til grillet kongekrabbe med urtesmør

bord med grillet kongekrabbe, grillet salat, sitron og urtesmør

Drikke til kamskjell med safranrisotto

gult bord med serviett og tallerken med safranrisotto og stekte kamskjell.

Drikke til lettgravet kveite med råreker

Tallerken med gravet kveite, råreker, agurk og dill