Drikke til skalldyr
Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet.
Skalldyrskalaen
Spennet er stort i skalldyrverdenen, fra søte milde kamskjell, til det dype litt jordlige brune krabbekjøttet. Ulik tilberedning stiller ulike krav til drikken, skal du serve rått eller naturell, grilling eller gratinert?
Raske drikketips
- Rå og ubehandlet smaker skalldyrene sart og havaktig. Da passer lett, lys og frisk drikke. Om østers serveres med sitron eller en dråpe Tabasco, erikke forskjellen så stor. Østers og stout er en kombinasjon som spiller på kontraster og bryter med mønsteret.
- Kokt, naturell med loff, sitron, majones og dill er den vanligste serveringsmåten for mange skalldyr. Her passer lett, fruktig og frisk drikke.
- Stekt får skalldyrene kraftigere og dypere smak, som gjør at fyldigere og mer konsentrert drikke passer bedre. Stekt vil for eksempel et kamskjell flytte seg på skalaen med mer smaksintensitet.
- Grilling gir karamellisering og eventuelt røyksmak og du kan gå enda et hakk opp i smakskraft på drikken. Grillet hummer med smør får aromaer som minner om en fyldig, fatlagret chardonnay.
- Gratinerte skalldyr blir særlig smaksintense og drikken kan gjerne ha ekstra friskhet og konsentrasjon.
- Smakstilsetninger som marinering og krydring gjør maten mer smaksrik og det kan passe med fyldigere drikke. Men aromabildet endres også. Til asiatiskinspirerte retter med sitrongress, chili og ingefær kan en frisk riesling med aroma av modne frukter komme til sin rett.
Drikke til reker
Drikke til blåskjell
Drikke til østers
Drikke til sjøkreps
Drikke til hummer
Drikke til hummersupppe
Drikke til ferskvannskreps
Drikke til pasta vongole
Drikke til krabbe
Drikke til grillet kongekrabbe med urtesmør
Drikke til kamskjell med safranrisotto
Drikke til lettgravet kveite med råreker
Sist oppdatert: