Tekst: Anders R. Stueland, varefaglig rådgiver
Illustrasjoner: Berit Sømme, Dinamo
Først publisert i Vinbladet 2018-4

Alle viner bobler når de kommer til verden. Gjæringen sørger for det. Senere mister de fleste sitt ungdommelige og perlende humør. De blir stille. Musserende og perlende viner holder derimot på boblene sine til du lar dem slippe ut som et pust av liv. 

Vi kaller dem enten musserende eller perlende, avhengig av hvor mye bobler det er i dem. Noen er røde og søte, mens andre er hvite og tørre. Nye områder og vinstiler kommer til, og gamle tradisjoner blir tatt opp. Aldri har det vært et så godt utvalg av musserende og perlende vin i verden.

Hvordan lager man musserende vin?

Er dyr champagne bedre enn rimelig?

I Champagne er det nesten 16 000 bønder som dyrker druer. Omtrent 4 000 av dem lager og selger sin egen vin. Resten selger druene til et av områdets 300 vinhus eller 39 kooperativer.

Av alle dem som selger vin i Champagne, er det et kun et fåtall som nyter en posisjon som kjente merker, og som derfor kan ta seg ekstra betalt.

Vi testet om det er noen stor forskjell mellom en rimelig og ukjent champagne og en dyr og kjent champagne.

37 personer med ulik erfaring var med og smakte. Oppgaven smakerne fikk, var:

Hvilken vin likte du best?

  • Glass 1 - Champagne fra mindre kjent produsent: 17 stemmer. Pris: ca 270 kroner.
  • Glass 2 - Champagne fra kjent produsent: 19 stemmer. Pris: ca 420 kroner. 

Konklusjon

Nesten halvparten likte den rimelige og ukjente champagnen best. Flere kommenterte at den rimelige champagnen hadde mer preg av kjeks og nøtter enn den dyre. Det er altså ikke slik at en dyr champagne automatisk er best; det kommer an på hvilken stil du liker.

Smaker champagne og engelsk musserende forskjellig?

Engelsk- og franskmennene deler jordsmonn, klima og druetyper, og de lager vinen på samme måte. Da burde de smake likt også. Eller preger stedet vinene slik at musserende vin fra de to sidene av kanalen aldri vil smake likt eller kan forveksles? Hansken er kastet, eller skal jeg si korken sprettet?

35 personer med ulik erfaring var med og smakte. Oppgaven smakerne fikk, var:

I hvilket glass er det champagne, tror du?

  • Glass 1 – champagne: 25 stemmer
  • Glass 2 – engelsk musserende: 10 stemmer

Konklusjon

Flertallet tippet riktig. Champagnen hadde et tydeligere kjeks- og nøtteaktig preg som mange forbinder med champagne. Begge vinene er blandinger av flere årganger. Kanskje var andelen med eldre vin større i champagnen?

bobler smak.png

Bobleord på etiketten

Blanc de blancs
Vinen er basert på grønne druer og stort sett Chardonnay. Vinene er friske og livlige.

Blanc de noir
Vinen er hvit, men basert på blå druer. I Champagne bruker de Pinot Noir og Pinot Meunier.

Brut nature
Knusktørr vin, nesten uten sukker

Med årgang
Står det årgang på etiketten, er druene høstet dette året. Noen produsenter velger å ikke lage årgangsvin om året har vært dårlig. Champagne med årgang egner seg fint til lagring.

Uten årgang
Ingen årgang på etiketten betyr at vinen er en blanding av flere årganger. Produsentene kan blande seg fram til ønsket stil. En slump med utviklet vin gir hint av kjellerepler.

Podkast 36. Musserende og perlende vin

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant?

Podkast 166 Musserende vin til nyttårsaften

Godt nytt år! Hva skal du drikke til festmiddagen og hva passer til å skåle med klokka tolv?