Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drinkoppskrifter

frukt-ingredienser-til-drinker-GettyImages-683038554.jpg

En god drink får først og fremst sitt preg fra råvarene som brukes, og de ferske ingrediensene du tilsetter. Alkoholsmaken skal ikke dominere, men råvarepreget i brennevinet bør fremheves.

Tekst:
Vinmonopolet

foto

Foto:
Getty Images

Helt nederst på denne siden finner du utskriftsvennlige dokumenter med utvalgte oppskrifter og praktisk informasjon om utstyr, glass og miksing.

Drinkoppskrifter med fremgangsmåte

 

Apple Ginger Sangaree

Dette trenger du: 3cl eplebrennevin (ulagret type), 1cl *sukkerlake, 1cl sitronjus, 2cl kraftig ingefærøl, isbiter.

Garnityr: 1 sitronskive

Dette gjør du: Tilsett alle ingrediensene, utenom ingefærøl, i et røreglass - eller vanlig melkeglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med smak og temperatur. Når drinken er ferdig kan du sile innholdet, med en hawthornsil eller noe som egner seg for å holde tilbake isbitene, over i et old fashionedglass. Tilsett ingefærøl og server med knust is og en sitronskive.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Glass: Old fashioned.

 

Bellini

Dette trenger du: 6cl prossecco eller annen musserende tørr vin, 7cl purè av flådde fersken, 4 bringebær, 2cl sukkerlake*.

Garnityr: 1 bringebær

* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Flå ti ferskener ved å dyppe de i kokende vann, og fjern skallet. Skjær kjøttet i små biter og ha de i en bolle med litt vann og saften fra en sitron. La det stå noen timer i kjøleskapet før du kjører det i en hurtigmikser med fire bringebær, for fargens skyld. Tilsett sukkerlake. Fyll først opp ferskenpurè, deretter musserende vin – som helles på innsiden av glasset slik at boblene holder seg lengre. Rør forsiktig et par ganger. Server i avkjølte champagneglass, med bringebær på kanten.

Glass: Champagne.

 

Bloody Mary

Dette trenger du: 4 cl vodka, 8 cl tomatjuice, 2cl sodavann*, 1 cl sitronjus, noen dråper tabasco, en dæsj Worcestershire-saus, isbiter.

Garnityr: 1 selleristilk, salt og pepper.

*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et collinsglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.

Glass: Collins.

 

Bourbon Milk Punch

Dette trenger du: 2cl bourbon, 0,5cl vaniljeekstrakt* (men du kan også bruke vaniljesukker blandet ut med vann), 0,5cl sukkerlake*, 1cl kremfløte, 2cl helmelk, 1cl eggehvite, isbiter.

Garnityr: Rasp fra muskat og sukkerkant*.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og rasp av muskat.

*Vaniljeekstrakt: Legg tre splittede vaniljestenger med frø i et hermetisk glass fylt med 50cl rom, vodka eller sprit. La det stå i 8 uker, og rist en gang i blant.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

* Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne tilsatt litt vaniljesukker hvis det er ønskelig, slik at det setter seg.

Glass: Old fashioned.

 

Brandy Alexander

Dette trenger du: 3,5cl druebrennevin, 1,5cl mørk crème de cacao, 2,5cl kremfløte, isbiter.

Garnityr: Litt revet muskat.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med litt revet muskat over.

Rist og sil over i et avkjølt glass. Server uten is.

Glass: Cocktail.

 

Calvados Cocktail

Dette trenger du: 2,5cl eplebrennevin (ulagret type), 2,5cl appelsinjus, 1cl sitruslikør, 1 dæsj bitter, isbiter.

Garnityr: 2 grønne epleskiver.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med to epleskiver som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Celery Sipper Cocktail

Dette trenger du: 4cl vodka, 4 spiseskjeer finhakket selleristilk, 1cl limejus, 1cl sukkerlake*, 9cl sodavann*, isbiter.

Garnityr: 1 selleristilk.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobbler. Har du ikke sodamaskin kan du bruke farrisvann.

Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Mos vodka og selleri i et røreglass, eller noe annet solid som egner seg. Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, over i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt collinsglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Tilsett selleristilk som garnityr og server.

Glass: Collins.

 

Clover Thyme Club Cocktail

Dette trenger du: 1 timianbusk, 4cl london dry gin, 1,5cl bringebærsirup*, 2cl eggehvite, isbiter.

Garnityr: 1 liten timianbusk.

* Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med en liten timianbusk som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Corzo Holly

Dette trenger du: 3,5cl tequila (ulagret type), 1,5cl limejus, 1,5cl sukkerlake*, 3 bringebær, 3 basilikumblader, en dæsj balsamico, isbiter.

Garnityr: 1 bringebær.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt isbitene, i et røreglass eller noe som egner seg. Mos ingrediensene. Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is og bruk et bringebær som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Daiquiri

Dette trenger du: 4cl lys rom, 2cl limejus, 1cl sukkerlake*, isbiter.

Garnityr: Ingenting

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Metode: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is – men du kan bruke knust is hvis det er ønskelig.

Glass: Cocktail.

 

Denny Triangle Cocktail

Dette trenger du: 3cl london dry gin, 1cl urtelikør (men ikke myntelikør), 1 dæsj bitter, 3cl rød grapefruktjus, 1cl *sodavann, isbiter.

Garnityr: Ingenting

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is.

* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

Glass: Cocktail.

 

Fauxmosa

Dette trenger du: 9cl sitronbrus, 2cl limejus, 4cl appelsinjus.

Garnityr: En skive appelsin

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejuicen i et champagneglass. Hell deretter i brusen, på langs innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Hell tilslutt appelsinjuicen sakte i glasset, med en spiseskje, slik at det ikke skummer så mye. Pynt med en appelsinskive og server.

Glass: Champagne.

 

Ginger Daiquiri Cocktail

Dette trenger du: 4cl lys rom, 3cl limejus, 1cl honningsirup, 1cl sukkerlake*, en fjerdedel spiseskje finhakket ingefær, isbiter.

Garnityr: 1 tynn skive ingefær som garnityr.

* Honningsirup: Bland ut like deler akasiehonning med like deler varmt, nykokt, vann. Avkjøl før bruk.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Slik gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken med en nyskjært ingefærskive, over kanten på glasset, som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Grappa & Lemoninfused Dry Vermouth

Dette trenger du: 1 strimmel med sitronskall, 1cl grappa, 6cl tørr hvit vermut.

Garnityr: 1 sitronstrimmel.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en beholder, for eksempel en brukt vinflaske, og forsegl. La det stå i minimum 24 timer. Fjern sitronstrimmelen og server i kalde cocktailglass med en ny fersk sitronstrimmel – som du kan skjære med en sisseleringskniv, eller potetskreller .

Glass: Cocktail.

 

King of Denmark Cocktail

Dette trenger du:

2cl eplebrennevin (ulagret type), 2cl london dry gin, 2cl sitronjus, 2cl anissirup*, isbiter.

Garnityr: 1 bred, liten sitronskallstrimmel skjært med potetskreller.

* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme - men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken med sitronskall som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Kir

Dette trenger du: 1cl Crème de cassis, 14cl tørr hvitvin (i originaloppskriften, fra Dijon, står det hvitvin laget på druen Aligoté).

Garnityr: Ingenting

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll crème de cassis i et champagneglass. Hell deretter i vinen.

Glass: Champagne- eller hvitvin.

 

Mackinnon

Dette trenger du: 4cl whiskylikør, 1,5cl lys rom, 1,5cl limejus, 1,5cl sitronjus, 6cl sodavann*, isbiter.

Garnityr: Ingenting.

* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin så kan du bruke farrisvann.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, unntatt sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken med fersk is.

Glass: Collins.

 

Manhattan

Dette trenger du: 4 cl bourbon eller rugwhisky, 3 cl rød vermut, 2 dæsjer orange bitter, isbiter. 

Garnityr: 1 sitronstrimmel.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sitronstrimmel som garnityr. Sitronstrimmel kan du skjære med en sisselereingskniv eller en potetskjærer.

Glass: Cocktail.

 

Margarita

Dette trenger du: 4 cl tequila (ulagret type), 2cl limejus, 2cl sitruslikør, isbiter.

Garnityr: Saltkant*

*Saltkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i salt – slik at saltet setter seg.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten isbiter, med saltkant.

Glass: Cocktail.

 

Martini

Dette trenger du: 4cl tørr gin, 1cl tørr vermut, isbiter.

Garnityr: Et par grønne oliven uten stein.

Dette gjør du: Hell vermut i et cocktailglass. Fukt innsiden av glasset ved å snurre – slik at hele innsiden dekkes av vermut. Hell vermuten over i et collinsglass, eller et vanlig melkeglass, halvfylt med isbiter. Rør vermut og isbiter i 20-40 sekunder - og sil deretter vermuten ut i vasken. Poenget er at isbitene skal ta til seg aroma fra vermuten. Tilsett så gin og rør i 20 til 24 sekunder til – slik at drinken avkjøles. Sil væsken tilbake til cocktailglasset. Server med et par grønne oliven uten stein.

Glass: Cocktail.

 

Mock Martini (alkoholfri)

Dette trenger du: 6cl tonic, 1cl limejus.

Garnityr: En sitronskive og et physalisbær

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejuicen i et cocktailglass. Hell deretter i tonicvann, på langs innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Pynt med en sitronskive, physalisbær og server.

Glass: Cocktail.

 

Mohinder Highball

Dette trenger du:

4cl London Dry Gin, 3cl limejus, 2cl *sukkelake, liten neve med finhakket koriander, 6cl sodavann, isbiter.

Garnityr: 1 limestrimmel.

Slik gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom sodavannet, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Rist hardt i 16 sekunder og hell drinken, uten å sile, over i et collins- eller highballglass. Fyll opp med sodavann og skjær en limestrimmel med en sisseleringskniv, eller potetskreller, som garnityr.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Glass: Collins- eller highball.

 

Mojito

Dette trenger du: 4cl lys rom, 1cl limejus, cirka 12 mynteblader, 2 teskjeer med brunt sukker, 9cl sodavann*, knust is.

Garnityr: 1 stilk med mynteblader.

*Sodavann er vann med kullsyre.

Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Rør lett med en skje. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med en stilk med mynteblader og server.

Glass: Highballglass.

 

Mojito (alkoholfri)

Dette trenger du: 6 blader frisk mynte, 1cl limejus, 1 ts brunt sukker, 14cl Sitronbrus(eller sodavann).

Garnityr: Knust is og en stilk mynte

Dette gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy du bruker til å mose eller knuse saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje. Hell alle ingrediensene, unntatt sodavannet, i et highballglass. Mos ingrediensene. Fyll på med knust is og hell sodavannet langs innsiden av glasset – så holder kullsyren lengre. Rør lett med skje noen ganger. Du kan også lage din egen versjon ved å tilsette basilikum, rips eller tranebær – i stedet for mynteblader. Pynt med mynte og server.

Glass: Highball.

 

Negroni

Dette trenger du: 2cl Rød vermut, 2cl Campari Bitter, 2cl london dry gin, isbiter.

Garnityr: 1 tynn appelsinskive.

Dette gjør du: Denne drinken røres. Hell alle ingrediensene, inkludert isbiter, over i et vanlig glass. Rør med en skje i 20-40 sekunder – slik at væsken avkjøles. Sil så væsken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt Old Fashionedglass. Server med en appelsinskive og fersk is.

Glass: Old Fashioned.

 

Norwegian Side-car

Dette trenger du: 4cl Akevitt, 2cl sitruslikør, 1cl sitronjus, isbiter.

Garnityr: 1 sitronskive

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.

Glass: Cocktailglass.

 

Port of Mischief Punch

(for 18 serveringer à 6cl)

Dette trenger du: Appelsinstrimler skjært med en sisseleringskniv eller potetskjærer, 1,5cl brunt sukker, 1,5cl kanel,

40cl mørk rom, 13cl portvin (helst ruby), 13cl ananasjus, 13cl limejus, 13cl sukkerlake*, 13cl kaldt vann, isbiter.

Garnityr: Tynne limeskiver fra en lime og rasp fra muskat.

* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Slik gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy, i tre eller plast, som brukes til å mose - eller knuse - saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje, morter eller lignende. Hell appelsinstrimler, brunt sukker, kanel i en stor serveringsbolle. Mos. Tilsett alle ingrediensene utenom portvin og rom. Rør med en stor skje i 20-40 sekunder. Tilsett portvin og rom og rør på ny. Legg oppi limeskiver og rasp litt muskat over. Server.

Glass: Old fashioned eller hva du har for hånden.

 

Ragna Rickey

Dette trenger du:
4 cl akevitt (med et dempet karvepreg), 1,5 cl bringebærsirup*, 2 cl sitronjus,1 dæsj orange bitter, 7,5 cl kraftig ingefærøl, isbiter.
Garnityr: En sitronskive.

*Bringebærsirup: Mos forsiktig 200 gram usukrede bringebær. Varm opp bringebær, en kopp(25cl) sukker og en kopp vann på medium varme til sukkeret smelter – men ikke koker. Avkjøl og tilsett 7cl vodka.

Dette gjør du: Ha alle ingrediensene, utenom ingefærølet, i et collins- eller highballglass.
Tilsett isbiter og rør om 3-4 ganger med en skje. Topp med ingefærøl.
Rør lett 1 gang til, for ikke å drepe karboniseringen. Pynt med en sitronskive og server.

Glass: Collins- eller highball.

 

Sangria

(for 18 serveringer à 8cl)

Dette trenger du: 12cl sterk ingefærøl, 6cl sukkerlake*, 48cl sodavann*, 4cl sitruslikør, 3cl druebrennevin (valgfritt), 75cl rødvin (1 flaske), jusen fra en halv appelsin, jusen fra en halv lime.

Garnityr: 1 halv sitron og 1 halv appelsin skjært i tynne skiver.

* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

Dette gjør du: Avkjøl alle ingrediensene på forhånd - gjerne over natten. Bland rødvin, druebrennevin, sitruslikør, sukkerlake og all fruktjus godt. Sil, med en stor sil, over i en avkjølt glassbolle. Glassbollen kan avkjøles med en pose med isbiter på forhånd - men sangriaèn skal ikke serveres med isbiter. Tilsett ingefærøl og sodavann. Rør lett en gang. Tilsett garnityr. Server.

Glass: Old fashionedglass eller hva du har for hånden.

 

Shirley Temple (alkoholfri)

Dette trenger du: 15cl Ingefærøl, 2 dæsj grenadine.

Garnityr: 2 kirsebær

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.

Glass: Collins.

 

Sidecar

Dette trenger du: 2,5cl druebrennevin, 1,5cl sitronjus, 1,5cl triple sec, isbiter. 

Garnityr: Sukkerkant*

*Sukkerkant: Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk deretter glasskanten i sukker eller melis.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, i et cocktailglass med sukkerkant.

Glass: Cocktail.

 

Singapore Sling

Dette trenger du: 2,5cl gin, 1,5cl kirsebærlikør, 1,5cl limejus, 0,5cl triple sec, 0,5cl Benedictine, 8cl ananasjus, 1cl grenadine, 1 dæsj orange bitter, isbiter, sugerør.

Garnityr: 1 Sitronskive, cocktailbær og eventuelt sugerør.

Dette gjør: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken, med fersk is, sugerør og en sitronskive som garnityr.

Glass: Collins.

 

Skumvær

Dette trenger du: 2cl akevitt (med et dempet karvepreg), 1cl anissirup*, 2cl gul grapefruktjus, 1cl sitronjus, 1cl eggehvite, en dæsj orangebitter, isbiter.  

Garnityr: To sitronskiver

* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.

Glass: Old fashioned.

 

Spiked Iced Tea Punch (for 18 serveringer à 6cl)

Dette trenger du: 10 nellikspiker, 1 appelsin skjært i tynne skiver, 1 halv sitron skjært i skiver, 3 store myntebusker, 2 teposer med sort te, 36cl kokende vann, 12cl kaldt vann, 12cl appelsinjus, 6cl sitronjus, 12cl ananasjus, 6cl brunt sukker, 24cl whisky (uten røykpreg) eller bourbon, isbiter.

Dette gjør du: Putt nelliken i appelsinen og del den i skiver. Putt appelsin, mynte og teposer i en stor serveringsbolle og tilsett kokende vann og brunt sukker. La stå i en time og fjern teposene. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, sitronjus, ananasjus, og isbiter. Rør i 20-40. Tilsett whisky og avkjøl. Smak til og serverer.

Glass: Old fashionedglass eller hva du har for hånden.

 

Stinger

Dette trenger du: 4cl druebrennevin, 2cl crème de menthe, 1cl sodavann*, isbiter.

Garnityr: 1 mynteblad.

* Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom sodavann, i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller en kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Hell sodavannet langs innsiden av glasset – da holder kullsyren lengre. Server drinken, uten is, med et mynteblad som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Tuscan Rosemay Lemondrop

Dette trenger du: 1 rosmarinstilk, 3cl vodka, 1cl limoncello, 1cl sitronjus, 1cl sukkerlake*, isbiter.

Garnityr: Sukkekant* og en rosmarinbusk.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

* Sukkerkant: er lett å lage selv. Før en limeskive over kanten på glasset. Dynk glasskanten i sukker, gjerne blandet med litt sitronskallrasp, slik at det setter seg.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken, uten is, med sukkerkant og en rosmarinbusk som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

Virgin Diablo (alkoholfri)

Dette trenger du: 2cl solbærjus,2cl limejus, 11cl Ingefærøl.

Garnityr: 2 limeskiver

Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll limejus, solbærjus og is i et collinsglass. Hell deretter i ingerfærøl, på langs av innsiden av glasset – på den måten holder kullsyren lengre. Pynt med to limeskiver og server.

Glass: Collins.

 

Virgin SeaBreeze (alkoholfri)

Dette trenger du: 8cl tranebærjus, 8cl rød grapefruktjus, isbiter.

Garnityr: 2 limeskiver

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken og pynt med to limeskiver på kanten av glasset som garnityr.

Glass: Collins.

 

Whisky Sour

Dette trenger du: 3cl Whisky (ikke røykpreget), 1,5cl sitronjus, 1,5cl sukkerlake*, 1 dæsj orange bitter, 1cl eggehvite, isbiter.

Garnityr: 1 sitronskive og eventuelt et cocktailbær.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren/syltetøyglasset, over i et avkjølt old fashionedglass. Server drinken med fersk is og en sitronskive som garnityr.

Glass: Old fashioned.

 

White Horse

Dette trenger du: 2cl london dry gin, 2cl triple sec, 2cl kremfløte, 0,5cl sukkerlake*, 1 sitronstrimmel, isbiter.

Garnityr: 1 sitronstrimmel.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Fjern sitronstrimmelen. Server drinken, uten is, med en fersk sitronstrimmel – skjært med en sisseleringskniv eller potetskreller, som garnityr.

Glass: Cocktail.

 

White Jamaican

Dette trenger du: 2cl mørk rom, 2cl Kahlua, 2cl lettpisket kremfløte, isbiter.

Garnityr: en sitronstrimmel og eventuelt et cocktailbær.

Dette gjør du: Tilsett rom og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashioned- eller on the rocksglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.

Glass: Old fashioned.

 

White Russian

Dette trenger du: 2cl vodka, 2cl Kahlua,2cl lettpisket kremfløte, isbiter.

Garnityr: en strimmel av sitron og et cocktailbær.

Dette gjør du: Tilsett vodka og Kahlua, inkludert isbiter, i et old fashionedglass. Rør i 20-40 sekunder med en barskje, eller en vanlig skje, for å avkjøle væsken. Smak gjerne på den underveis fram til du er fornøyd med temperaturen. Hell over lettpisket kremfløte, med en spiseskje langs innsiden av på glasset, slik at fløten legger seg på toppen. Server.

Glass: Old fashioned
 

Nyttig om drinker - utskriftsvennlig

Her finner du PDF-filer med informasjon som kommer godt med hvis du vil mikse egne drinker.